Три нова сорта фасул за директна жътва създадоха учените в Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, съобщи ст.н.с. Димитър Генчев. Двата бели сорта – Блян и Устрем и пъстрият - Вежен вече са дадени за изпитване и догодина ще могат да влязат за семепроизводство.
 
Тези сортове узряват средно с 10 дни по-рано от другите досега отглеждани - готови са за бране около 20 юли. Растенията са прави, не се пукат шушулките им и не падат по земята, уточни специалистът, цитиран от Дарик. Най-удобно е да се жънат с роторен комбайн. 
 
Ст.н.с. Димитър Генчев поясни, че отглежданите в ДЗИ площи фасул не стигат, за да захранят със семена родното производство. Ако българинът изяжда 5 кг годишно от културата, трябва да се засеят 300-350 000 дка площи, за да се произведат 30-35 000 килограма фасул, каза той. Средната продуктивност миналата година е била 1 800 кг/хектар.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!