Новите технологии в сферата на напояването са облекчение за много земеделски производители. Когато проблемът с достъпа до вода не може да се реши генерално, наличието на локално решение е наложително. В отговор на нуждите на фермерите американската компания FarmHQ е една от многото, които се стремят да постигнат спестяване на разходи за труд, вода, гориво, електричество и предотвратяване на щетите по реколтата, научаваме от Future Farm. 

Нова демоточка край Славянци ще покаже технологични решения в лозарството

За земеделските производители възможността да управляват по-добре водните запаси означава и друго - спокойствие и намаляване на стреса. 

Зад стоят Future Farm Дейвид Уолъс, който е главен изпълнителен директор и съосновател, и неговият брат - Конър Уолъс. Те са създали система, която контролира водния поток и споделя данни за напояване в реално време на таблото за управление на мобилен телефон. Производителите могат да получат цялото си оборудване за напояване онлайн и синхронизирано, за да спестят време, да намалят стреса и да намалят разходите.

Понякога го наричам интернет на напояването, казва Дейвид.

С FarmHQ производителите могат да виждат и управляват няколко функции в реално време. Те могат да следят своето напояване от всяко място с постоянни актуализации за местоположение, скорост, налягане и скорост на потока, както и разширени показатели като очаквано време за завършване и степен на приложение. Могат да контролират своето напоително оборудване дистанционно с натискането на един бутон.

Технологията на FarmHQ, известна преди като CODA Farm Technologies, работи във ферми с различни размери и за множество култури. На този етап братята са се фокусирали върху по-големите ферми, където има проблем с разпръстнатите терени и контролът е предизвикателство. 

Компанията на Уолъс си партнира с платформа, която й позволява да работи в повече от 100 държави. Технологията им е особено ефективна за култури, които се напояват с мобилно оборудване, и предоставя информация в реално време за това колко бързо се движи една пръскачка през полето. Системата FarmHQ има вградени таймери и графици и производителите могат да създадат ефективен план за поливане. 

Колкото до инсталирането, то става лесно. В момента компанията е активна в САЩ, Канада, Мексико и разгърна първия си пилот в Австралия. В списъка с нови пазари са Италия, Испания и Гърция. 

Ние сме много подходящи за вида напояване, което практикуват там, казват Уолъс. 

В САЩ основната система FarmHQ струва 1449 щатски долара. Годишната такса варира от 220 до 360 щатски долара. Фермерите могат сами да инсталират системата. Не са необходими инструменти за извършване на инсталацията. Вижте още:

Устойчивият розов селски домат не е мираж

Предстои нов, целеви прием по подмярка 4.1

Устойчиво земеделие чрез No-till и напояване: Решенията на Horizon Agriculture и Atlantis от Булагро