Индексът на цените на зърнените култури на FAO спадна през март с 1,8%, но все още е с цели 26,5% по-висок в сравнение с март 2020 г.

Димитър Мачуганов: Тъкмо стартирахме сеитбата и заваля

Износните цени на пшеницата са намалели най-много, отразявайки като цяло добрите доставки и благоприятните производствени перспективи за зърнените култури през 2021 г. Цените на царевицата и ориза също спаднаха, докато тези на соргото се повишиха, съобщиха от организацията. 

Същевременно FAO ревизира нагоре прогнозата си за сезона на зърнените култури през 2020 г. до 2,765 млрд. тона от предишна оценка за 2,761 млрд. тона, което представлява повишение с 2% на годишна база.

FAO очаква глобалното производство на зърнени култури да се увеличи през 2021 г. за трета поредна година.
Световната продукция на пшеница ще достигне нов връх от 785 милиона тона тази година, което е с 1,4% повече от нивата през 2020 г., дължащо се на очаквания силен скок в по-голямата част от Европа и очакванията за рекордна реколта в Индия, съобщи FAO.

Очакват се също така над средните добиви и при царевицата, като има рекордна прогноза за реколтата за Бразилия и очакван многогодишен максимум за Южна Африка.

За настоящия пазарен сезон 2020/21 г. се прогнозира глобално търсене на зърнени култури от 2,777 млрд. тона, което е с 2,4% повече спрямо предходната година и се дължи главно на по-високите оценки на използването на фураж от пшеница и ечемик в Китай, където животновъдният сектор се възстановява от африканския чума по свинете.