В рубриката на Agri.bg „Динамиката на зърнените борси“ – следете текущите пазарни тенденции, прогнозите за цените и ключовите фактори, влияещи върху търговията със зърно, подбрани и анализирани от специалиста Боян Иванов специално за Agri.bg. 

Оформилият се положителен тренд при котировките на растителните масла, млечните продукти и месото успяха да повишат и референтния индекс за световните цени на хранителните стоки нагоре с 1,1% през март, което е първото му повишение от седем месеца, съобщиха Организацията по прехрана и земеделие (ФAO) на ООН.

„Индексът при цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на набор от световно търгувани хранителни стоки, се повиши до 118,3 пункта през март, което е знак за посоката на пазара, въпреки че все още е със 7,7% по-нисък от съответната му стойност преди една година“, пише в доклада на организацията.

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО се понижи с 2,6%, средно с 20% под стойността си от март 2023 г. Спадът се дължи на намаляващите глобални експортни цени на пшеницата, както и продължаващата силна експортна конкуренция. Китай отмени редица покупки от Европейския съюз, Русия и Съединените щати, което също се отрази на този пазар. 

Експортните цени на царевицата се повишиха през март, отчасти поради логистичните затруднения в Украйна, докато индексът при цените на ориза се понижи с 1,7% на фона на слабото световно търсене на внос.

В отделен доклад ФAO повиши прогнозата си за световното производство на зърнени култури през 2023-24 г. до 2,841 милиарда тона, което е увеличение от 1,1% спрямо предходната година, отразявайки очакванията за увеличени добив на царевица, ориз и пшеница.

По отношение на търсенето и предлагането на зърнени култури, агенцията коригира прогнозата си за глобалното производство на пшеница до 796 милиона тона, отбелязвайки 1% увеличение от 2022-23 г. Докато производството в Аржентина се очаква да се възстанови след засегнатия от сушата резултат от 2023 г., Бразилия и в цяла Южна Африка ще останат с по-ниски добиви.

„Тази нова ревизия се основава на възходяща корекция на глобалното производство на царевица, отразявайки последните официални оценки от Европейския съюз, и на глобалното производство на пшеница, след наскоро публикувани официални данни, сочещи малко по-големи реколти в Аржентина и Австралия“, поясниха от ФАО. 

Глобалното потребление на зърнени култури през 2023-24 г. е определено на 2,828 милиарда тона, което е увеличение от 1,3% спрямо нивото от 2022-23 г.

Прогнозите са световните запаси от зърнени култури в края на сезон 23-24 да са 894 милиона тона, което е увеличение от 2,3% спрямо началото на тази година.
Световната търговия със зърнени култури се очаква да нарасне с 1,7% спрямо миналата година до 485 милиона тона. Международната търговия с груби зърна се очаква да се разшири спрямо предходния сезон, докато търговията с пшеница и ориз вероятно ще се свие, завършва доклада.