Ако средната глобалната температура се повиши с над 2 градуса по Целзий, плодородната земя ще се превърне в пустиня, а сушата и екстремните климатични явления ще станат причина за масов глад, се казва в доклад на група от международни експерти на ООН, изследваща промените на климата, пише КазахЗерно.kz.

Говедата ли са най-големите "производители" на парникови газове?

В специалния доклад, озаглавен „Изменение на климата, опустяване, деградация на земята, устойчиво управление на почвените ресурси, продоволствена безопасност и потоци от парникови газове в екосистемите на сушата“, публикуван тези дни, е представена изчерпателна и сурова оценка за щетите, нанасяни на планетата.

Специално се подчертава как в условията на промяна на климата неустойчивата земеделска техника може да превърне земята от съюзник във враг. Освен това се предлагат реалистични решения за понижаване и преобръщане на тези негативни тенденции.

В доклада се разглеждат въпроси, свързани с основните насоки на работа на ФАО (Организация по прехрана и земеделие). Сред тях са устойчиви земеделие и продоволствени системи, продоволствена безопасност и хранене, адаптация към климатичните промени и смекчаване на последствията от тях, както и запазване на биоразнообразието.

По думите на Мария Елена Семедо, заместник генерален директор на ФАО по проблемите на климата и природните ресурси, този доклад е тревожен. Той разказва за систематичната деградация на почвите, обезлесяването, опустиняването, неустойчивите земеделски практики и намаляването на биоразнообразието.

Всички превръщат почвата в огромен източник на въглерод, създавайки още по-сериозна заплаха за продоволствената безопасност и околната среда.

Както е отбелязвало по-рано ФАО, немислимо е, че около 1/3 от произвежданата храна се оказва в боклука или се губи. По оценки около четвърт от една трета от всички генерирани парникови газове са обусловени от начина, по който обработваме земята, начина на производство и потребление на храната.

Безпокойство във ФАО провокира и озвученото в доклада предупреждение, че бъдещите климатични промени все повече ще се отразяват върху продоволствената безопасност поради намаляване на продуктивността на земеделските култури и животновъдството, особено в тропиците.

В условия, при които числеността на недохранените продължава да расте, ФАО се надява, че докладът ще провокира световната общност да се увеличат усилията за адаптация към климатичните промени и понижаване не последиците от тях.

ФАО смята, че земеделският сектор има голям потенциал, който позволява да се съхраняват огромни количества въглерод в почвите, горите и океаните, и ще се превърне в по-скоро решение, отколкото проблем в борбата с климатичните промени.