Световното производство на мляко през тази година ще се увеличи. Това сочи оптимистичната прогноза на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО).
 
 
Заедно с това ФАО предвижда стадата с млекодайни крави да се стабилизират, подкрепени и от благоприятното време. Според организацията глобалното производство на мляко се очаква да нарасне до 829 млн. тона през 2018 г., което е увеличение с 16,7 млн. тона или 2,1% повече спрямо 2017 г. 
 
Ръст в цените на млякото
Повишените наличности за износ, особено в Северното полукълбо, претеглени на международните цени на млякото през последното тримесечие на 2017 г., доведоха до спад в цените на млечните продукти.  Цените на млякото достигнаха дъното през януари 2018 г. Оттогава ФАО забелязва положителна тенденция и повишение на цените на млякото 18.5% между месеците януари и юни. 
 
 
Продукцията на млякото да се увеличи
Отчитайки общото разширяване на производството в повечето страни-производителки, по-специално Индия, ЕС, САЩ и Китай, се очаква световното производство на мляко да нарасне до 829 милиона тона през 2018 г., като се увеличи с 16,7 милиона тона.
Очакванията са това да доведе до стабилизиране на млекодайните стада. 
 
Ръст и на международната търговия
Международната търговия с млечни продукти се очаква да се увеличи с 2,5% през 2018 г. до 73,5 млн. тона. До голяма степен обаче тя е подхранвана от нарастващия внос от Китай, Алжир, Мексико и Виетнам, което би компенсирало очакваното намаление в Русия, Бразилия, ЕС и САЩ. 
 
Предвижда се ръст на търговията при всички основни млечни продукти, но по-специално при обезмасленото мляко, млякото на прах и маслото.