Проливните дъждове и градушки от последните дни блокираха жътвената кампания. Десетки хиляди декари пропаднали площи, земеделски парцели под вода, очаквания за редуцирани количества и качество на зърнената реколта – така накратко изглежда ситуацията към момента. Фермер.БГ събра обобщена информация от зърнопроизводителите по региони:

 

Стелиян Стоянов, Асоциация на българските зърнопроизводители 2006 – Ген. Тошево
Над 160 – 170 л/кв.м са падналите дъждове в региона на Генерал Тошево и продължава да вали. Посевите са във вода – есенници, пролетници. Деретата са непочистени, всичко се струпва и ситуацията в момента е непредвидима. Ситуацията се изменя постоянно. Преди снощи се говореше за около 20 – 30 хил. дка пропаднали площи в Област Добрич. В момента не може да се влезе в полетата и да се види реалната ситуация, защото всичко плува във вода.

 

Тенчо Тенчев, Сдружение на зърнопроизводителите – Хасково:
В региона вали силен дъжд с локални градушки. Има между 50 и 60% пропаднали площи с пшеница и слънчоглед – поражения от градушката. В базата в село Татарево са измерени средни количества 50 л/кв. м. В момента в нивите не можем да влзем, постоянно е мокро и кално. В момента продължава да вали. Имаме готовност да започнем жътвата на рапица.

 

Ангел Вукодинов, Съюз на зърнопроизводителите - Пловдив

В Пловдивска област количествата на падналите дъждове са по-малко в сравнение с други региони на страната. През последните дни най-сериозните количества дъжд са били от порядъка на 30 л/кв. м., което затруднява жътвената кампания. В районите с по-малко дъжд земеделските производители очакват до няколко дни да започнат масовата жътва на рапица и ечемик. Заради неблагоприятните климатични условия, през тази година ще се наслагат трите жътви в едно – на ечемик, рапица и пшеница, което допълнително ще затрудни кампанията. Все още няма пълна информация за пораженията по зърнените култури в страната. В момента събираме информация, която ще представим на очаквания Консултативен съвет по зърното през следващата седмица. Прогнози за зърнена реколта не могат да се правят. Наслагването на няколко фактора – дъждовно и хладно време, непрекъснати дъждове, появата на болести и неприятели – влияят негативно върху зърнената реколта. Редукция на добивите ще има – количествата зърно ще са по-малко, по-сериозното притеснение за земеделските производители е възможното влошаване на качеството на продукцията. Но е много рано да се спекулира и да се правят прогнози, които не отговарят на реалната ситуация.

[news]
 

Младен Милков, Великотърновски съюз на зърнопроизводителите:
Имаше много оскъдна жътва на ечемик преди дъжда (около 1%). Качеството е много занижено – по-ниско от това за фураж. Няма хектолитър, няма протеини. Средно за последните няколко дни във Велико Търново са паднали средно над 100 л. кв/м. В момента не можем да влезем в полетата, за да видим каква е реалната ситуация. Напълно пропаднали площи едва ли ще има, но и като качество, и като количество, загубите ще са огромни. Всички земеделски блокове по поречието на река Янтра в момента са под вода. В района на Килифарево са полегнали над 50% от есенните култури.

 

Румяна Ангелова, Врачански съюз на зърнопроизводителите; председател на НАЗ:

Тепърва предстои да се обобщава ситуацията в страната, но в повечето райони положението е критично. В района на Монтана и Враца валежите не са толкова интензивни като в други райони на страната. Вчера валежите са били 50 л/кв. м, но в предишните дни дъждовете не бяха сериозни. Картината е различна във всеки от регионите. Дъждовете не спират, но на фона на ситуацията в Североизточна България, при нас е по-спокойно“, сподели Ангелова. Тя информира, че ако в следващите 2 дни в Монтанско и Врачанско не вали, земеделските производители ще започнат жътвата на ечемика. Прогнози към момента не могат да се правят. Дъждовете продължават и с всеки следващ валеж ситуацията се влошава. Притесненията за жътвената кампания са много сериозни и основателни.

Александър Александров, Видински съюз на зърнопроизводителите:
Очертава се тежка жътва. В ниската тераса на Видинска област колеги се опитаха да жънат ден – два и това беше. В момента не вали, но до късно снощи валя като за последните два дни паднаха 60-70 л/кв.м. До 10 юни Комисиите, които обходиха Видинска област окачествиха над 25 хил. дка с напълнопропаднали площи. Все още има обследване на площи. В района на Ново село имаше наводнени царевици, заради пропускане на вода от диги, дига на Иново се беше прекъснала преди 10-тина дни, където също има пропаднали площи. Преди дни в районите на Ружинци и Воднянци имаше градоносна дейност, но този път ракетните площадки се справиха много добре и градушката беше изключително слаба. Като цяло ситуацията е тежка – пролетниците не са в добро състояние, хубавите есенници от преди два месеца в момента са зле. Сериозно ще се влоши качеството на зърното.

 

Димитър Мачуганов, Сдружение на зърнопрозводителите – Ловеч:
Вали, вали и не спира – всичко е под вода. През последните дни пораженията върху реколтата в региона главоломно нарастват, но към момента обобщения не могат да се направят, защото земеделските производители не могат да стигнат до нивите. „За да можем да кажем какви точно са пораженията, трябва да спре да вали, за да можем да влезем в нивите. Ситуацията е трагична“, сподели Мачуганов.

 

Радослав Христов, Тракийски съюз на зърнопроизводителите Ст. Загора:
Тревожна е ситуацията около прибирането на реколтата в Стара Загора. Валежите са между 5 и 20 л/кв.м. В момента в целия регион не може да се жъне. Досега трябваше да сме прибрали ечемика и да започне прибирането на пшеницата и рапицата. А в момента ечемикът е прибран на 5%. За 100% пропаднали площи в момента не можем да говорим, но при ечемика има около 20% полегнали посеви, при пшеницата – 30 – 40%. Това ще затрудни прибирането на реколтата, а част от полегналото зърно не може да се прибере. Категорично качеството, особено при полегналите пшеници, ще бъде ниско. При посевите, които се запазят, от това кога ще успеем да ги приберем, зависи и какво ще бъде качеството на зърното.

 

Румен Тодоранов, Регионален фермерски съюз Павликени:
100% пропаднали площи в региона на Павликени няма. Полегналите площи са около 10%. Който не успя да прибере ечемика преди дъждовете, сега ще е много трудно да го направи. И в момента продължава да вали в региона. Между 25 и 100 л/кв.м са падналите валежи.

Иван Караиванов, Регионален съюз на фермерите Дунавско зърно – Русе:
Очакваме много тежка жътва в региона. Заради неблагоприятните климатични условия, се появиха болести, които по принцип не са характерни за региона – жълта ръжда, септория. Предприехме повече пръскания с препарати за растителна защита, което означава и значително повишаване на производствения разход. Очакванията ни са за добиви около 400 – 450 кг/дка при пшеницата. Започна жътвата на ечемик, но в момента вали постоянно. На ден има по 17 до 30 л/кв.м дъждове.


Д-р Петър Николов, председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България:
В цялата страна ситуацията е критична. Приблизително 7 млн. дка (около 20% от обработваемата площ в страната) стопанисват и обработват земеделските кооперации в България. Картината е много тежка в повечето региони на страната. Ситуацията се променя с всеки изминал ден, но към по-лошо. Земята не може да поеме повече валежи и всички посеви загиват. Неблагоприятните климатични уловия влияят негативно и на трайните насаждения, и на зеленчуковите култури. Поражения има и в животновъдството, тъй като животните не могат да излизат на паша.


Ваня КЮРЧЕВА
София БЕЛЧЕВА

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!