Такъв дефицит на пипер не е имало. Преработвателните фабрики искат да изкупуват пипер, но пипер няма. Това каза за Фермер.БГ организационният секретар на Асоциация "Български пипер" Георги Василев. 
 
 
По думите му полетата са пълни с пипер, но заради захлаждането не може да узрее. Ако прогнозите за затопляне се сбъднат и не паднат слани до ноември, плодовете ще могат да узреят и да бъдат продадени.
 
„Тази година площите с пипер са с около 35% по-малко спрямо 2016 г. – това е една от причините за дефицита“, обясни той.
 
Василев добави, че лошите климатични условия са се отразили на насажданията – както горещото лято и сушата, така и градушките. А на пазара, освен български пипер, липсва вносния от Гърция, Сърбия и Македония. 
 
„Производителите сами са си виновни. Много малко хора застраховат, а щетите от градушката бяха много“, допълни той.