Ежегодно в България се консумират заразени животни, след като собствениците им решават да ги заколят и да ги изядат, след като не могат да ги излекуват. Това показва бърза справка в новините от последните години и говори за липсата на елемнтарно разбиране за проблема. Освен това се оказва, че на лицата за които властите се съмняват че са заразени - обичайно отказват лечение.

 

Общо 18 души са консумирали месо от заразената с антракс крава, информираха от Здравното министерство, по повод случая на починал от антракс във Варненско. От там посочват, че въпросната крава, след като дава симптоми за някакво заболяване на 7 юли, е заклана от пострадалия съвместно с още три лица, които участват и в разфасоването й. Починалият, по време на клането, си е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ.

 

Закланата крава е одрана от него и е разфасована на четири части. Трупното месо е продадено на лице от с. Бозвелийско, община Провадия, и е транспортирано до селото с личен микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище, находящо се около с. Бозвелийско.

 

От направеното епидемиологично проучване се установило следното. Три лица са консумирали черен дроб и бъбреци от починалото животно, а 15 души са консумирали наденици, приготвени от починалото животно. Кожата от одраната крава по данни на закупилия месото е била продадена в Карнобат на Коста Каракачанина. Същият обаче при разпит от полицейските власти в Карнобат отрекъл да е закупувал кожа.

 

От ведомството посочват, че на всички изброени лица е предписан антибиотик, дадени са указания и на джипитата за медицинско наблюдение. Относно профилактиката с антибиотици обаче се срещала силна съпротива от страна на лицата, на които е назначена.

 


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!