Въпреки позитивните очаквания на украинските износители, фермерите в ЕС изразиха недоволство срещу масовите доставки на зърно и друга земеделска продукция през пристанищата на Украйна в Европа, пише The Wall Street Journal.

Кои са зърнопроизводителите, получили милиони от субсидии през 2021 г.?

Фермерите казват, че цените на украинското зърно са много по-ниски от местното производство. По данни на международната агенция Agrus, която изданието цитира, пшеницата и царевицата от Украйна струва съответно 272 и 251 долара за тон срещу 324 и 307 при европейските фермерите.

Тази ценова разлика е свързана с факта, че продукцията се доставя без традиционните тарифи и квоти в рамките на подкрепата на Украйна в борбата с Русия.

Конкуренцията между европейските и украинските фермери е допълнително усложнена от ръста на разходите за горива и електроенергия.

Българските фермери вече проведоха няколко протеста в различни градове срещу вноса на украинска земеделска продукция. Властите на Полша, на свой ред, забавят доставките. Ако по-рано през границата им за денонощие можеха да минат до 80 камиона, то сега количеството им е по-малко от 25.

Румънските фермери са възмутени не само от по-ниските цени на продукцията, но и от липсата на капацитет за съхранение на собствено зърно в пристанище Констанца.

Френският птицевъден холдинг Anvol призова ЕС да върне квотите и митата за доставките от Украйна през следващата година. Оттам се оплакаха и от неизгодните вътрешни цени на зърното, от което се произвежда фураж за птиците. За първите шест месеца от годината вносът на украинско пилешко месо в страната се е увеличил двойно.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Още шест кораба със зърно напуснаха Украйна 

Сега е моментът за фумигация на складираното зърно

Добиви от царевица: Земеделци споделят, че жънат от 300 до 900 кг/дка