И днес в ямболското село Шарково ще се евтаназират животни заради откритата зараза от чума. Над 3000 овце и кози бяха умъртвени през изминалите дни.
 
 
Собствениците на животните, подкрепяни от различни организации, бяха блокирали пътя към населеното място. Кметът на Шарково Иван Апостолов заяви за БНР, че над петдесет души от Варна и Бургас са дошли да подкрепят жителите на селото срещу наложената им евтаназия. 
 
„Има хора от Бургас, от Варна, които стачкуват, повече са от 50-60 човека някъде. Докторите са тука, полицията е тука. Хората са склонни вече и това да става, защото, нали разбирате, три дена напрежение, какъв стрес е за тях. Те говореха и пред министъра, че някои искат животни, други искат парична сума. Лошото е, че няма да свърши с нашето село, хайде него са го почнали, но животните, министърът е казал, че ще се унищожат", каза кметът.
Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща от понеделник да се изплащат компенсации в размер на повече от 200 лева или да се осигурят нови овце и кози. 
 
Животновъдите обаче са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район. Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев разясни, че ваксината е неприемлив вариант. 
"Ако сложим ваксина, рестрикциите към държавата ще бъдат поне две години и то към цялата страна".