Ветеринарният екип за извънредни ситуации на Европейския съю (ЕС) се срещна с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, ръководството на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ)и представители на птицевъдния бранш.
 
 
Срещата се състоя в сградата на МЗХ, където екипът се запозна с епизоотичната обстановка в страната. "Целта на посещението е да бъдем подпомогнати в борбата със заболяването, като се обмени опит с други страни с констатирани огнища на птичи грип", съобщиха от агроминистерството. 
 
Д-р Петя Петкова, зам.-изпълнителен директор на БАБХ представи актуалната обстановка и информира, че към момента са констатирани 63 огнища в 12 области на страната. „Общият брой засегнати животни е над 430 000, като се очаква всички птици в констатираните огнища да бъдат ликвидирани“, каза още тя.
 
 
От своя страна представителите на птицевъдния бранш заявиха, че държавата, в лицето Министерството на земеделието и храните и агенцията по безопасност на храните са предприели навременни и адекватни мерки, както на централно, така и на регионално ниво. 
 
Те допълниха, че е много важно да се предприемат превантивни мерки, защото повторната поява на болестта би била пагубна за бранша.
 
Представителите на ветеринарния екип за извънредни ситуации на ЕС посочиха, че екипът е част от Европейската комисия, но тяхната цел не е да проверят спазването на ветеринарното законодателството, а да се запознаят със ситуацията в страната и ако е нужно да окажат помощ с опита от други страни, в които е констатирана високопатогенна Инфлуенца по птиците.