По повод Хелоуин, статистическата служба на Европейския съюз Евростат, публикува любопитна статистика на най-големите производители на тикви на Стария континент. 
 
 
България е най-големият производител на тикви в Европейския съюз и то с 133 000 тона. Далеч след нас се нарежда Испания с 97 000 тона, следвана от Франция с 96 000 тона и Германия с 87 000 тона. Топ 5 се допълва от Португалия със 75 000 тона произведени тикви. Данните на Евростат са за миналата година. 
 
Заетите площи с тази есенна култура у нас са близо 12 000 ха. За сравнение, Испания е разположила тиквите си на 3 170 ха. 
Причината за този възход на производството на тикви, както е известно, е субсидирането на тази култура по схемата за обвързана подкрепа, която беше въведена през 2015 г. 
 
 
Тогава се появи т.нар. синдром „тиква“, при който само за година площите с тази култура нараснаха от 62 ха, до 13 142 ха. 
След анализ, изготвен от ръководството на агроведомството през миналата година, стана ясно, че при тиквите субсидиите покриват над 100% от разходите за производство.
 
Подобни цифри се появиха при зеления фасул и зеления грах, където субсидиите бяха 128% на производствените разходи. 
Това беше и причината да се промени схемата за подпомагане и тези култури да отпаднат от нея.