България е на трето място в Европа по брой на новооткритите разследвания в прокуратурата на Лаура Кьовеши през 2022 г. - общо 101 за година, където предполагаемите щети се оценяват за над 176 млн. евро.

Общият брой на разследванията за злоупотреби с европейски средства и корупция са за почти 500 млн. евро и са 143 от началото на съществуването на Европрокуратурата до 31 декември 2022 г.
Това показват данните от годишния доклад на институцията, която се занимава с преследване на финансови злоупотреби с бюджета на ЕС и трансгранични измами с ДДС.

Вижте целия доклад

Най-често обект на злоупотреба са европейските фондове за развитие на селските региони и тези за регионално развитие, следвани от социалните програми и изследователските проекти. 

Подобно е съотношението и в България, където се разследват 42 случая на възможни злоупотреби с пари от Фонда за развитие на селските региони, 25 за регионално развитие и 14 проекта, свързани със социалните фондове. 

45 от производствата са за финансови измами при обществени поръчки, 16 - за корупция, а три за пране на пари.
Повече от българските новоткрити разследвания има само в Италия (265 за една година) и Румъния (121 за година).

Над 200 сигнала до Европейската прокуратура са подадени от националните власти в България досега - отново само Италия и Румъния “изпреварват” страната по този показател, който говори за високия брой съмнения за финансови злоупотреби. В България е и най-високият брой на жалбите, подадени към Кьовеши от частни лица.

Дотук прокуратурата е постигнала една окончателна осъдителна присъда в България, а още едно дело по техен обвинителен акт се обжалва на втора инстанция. През 2022 г. производител на вино от Пловдив се призна за виновен в опит за измама с евросредства за близо 400 000 евро и подписа споразумение за присъда 3 години условно.

11 разследвания са прекратени, 25 са препратени към националните власти.