Европейската агенция по безопасност на храните, базирана в Парма, обяви, че за по-голямата част от европейските граждани храната и храненето са по-скоро удоволствие и не виждат заплаха в нея. Според проучване на Евробарометър за агенцията, тези от гражданите в ЕС, които се притесняват за чистотата на храната, обръщат по-голямо внимание на въпроса за химическото й замърсяване, отколкото на бактериалното.

"Проучването ни дава уникална представа какво мислят европейците за храните и възможните рискове, свързани с тях.Радваме се, че имаме възможността да предоставим резултатите на нашите колеги в държавите членки, включително и България. Според нашите проучвания България попада в рисковата зона, заедно с Чехия и Словакия по отношение на предлагани плодове и зеленчуци за консумация с високо съдържание на химикали, чрез които се обработват продуктите - първо на нивата и после в складовете", каза пред репортер на Фермер.БГ  Anne-Laure Gassin, директор отдел "Комуникация" в Европейския орган за безопасност на храните (EFSA).

От агенцията допълват, че 19% от анкетираните 26 691 души в ЕС посочват, че са притеснени от вероятността за наличие на химикали, пестициди и други вещества в храните. 1 от 10 отговарят, че няма никакъв проблем с храните. При предоставяне на списък с възможни проблеми, свързани с храните, анкетираните заявяват, че са много притеснени от антибиотици или хормони в месото (30%), толкова са и тези, които възрязават върху идеята за клониране на животни за ядене, диоксин в свинското и т.н. С минимална разлика, но все пак по-малко са тези - 23%, които са притеснени от бактериалното замърсяване на храни, а още по-малко от възможните рискове, свързани с храненето, като натрупване на тегло (15%) или липса на здравословна/балансирана диета.