Европейската агенция по безопасност на храните, базирана в Парма, обяви, че за по-голямата част от европейските граждани храната и храненето са по-скоро удоволствие и не виждат заплаха в нея. Според проучване на Евробарометър за агенцията, тези от гражданите в ЕС, които се притесняват за чистотата на храната, обръщат по-голямо внимание на въпроса за химическото й замърсяване, отколкото на бактериалното.
"Проучването ни дава уникална представа какво мислят европейците за храните и възможните рискове, свързани с тях.Радваме се, че имаме възможността да предоставим резултатите на нашите колеги в държавите членки, включително и България. Според нашите проучвания България попада в рисковата зона, заедно с Чехия и Словакия по отношение на предлагани плодове и зеленчуци за консумация с високо съдържание на химикали, чрез които се обработват продуктите - първо на нивата и после в складовете", каза пред репортер на Фермер.БГ Anne-Laure Gassin, директор отдел "Комуникация" в Европейския орган за безопасност на храните (EFSA).
От агенцията допълват, че 19% от анкетираните 26 691 души в ЕС посочват, че са притеснени от вероятността за наличие на химикали, пестициди и други вещества в храните. 1 от 10 отговарят, че няма никакъв проблем с храните. При предоставяне на списък с възможни проблеми, свързани с храните, анкетираните заявяват, че са много притеснени от антибиотици или хормони в месото (30%), толкова са и тези, които възрязават върху идеята за клониране на животни за ядене, диоксин в свинското и т.н. С минимална разлика, но все пак по-малко са тези - 23%, които са притеснени от бактериалното замърсяване на храни, а още по-малко от възможните рискове, свързани с храненето, като натрупване на тегло (15%) или липса на здравословна/балансирана диета.
Европейците възприемат храната като удоволствие, а не като заплаха
Европейската агенция по безопасност на храните, базирана в Парма, обяви, че за по-голямата част от европейските граждани храната и храненето са по-скоро удоволствие и не виждат заплаха в нея.
С временна заповед ще стартира сезонът за ловците на трюфели
Около 170 лева ще плащат месечно берачите, за да работят на територията на едно държавно предприятие
Национална асоциация на зърнопроизводителите се разширява
Новото регионално сдружение е на стопани от Варненска област
Кой ще бъде новият ректор на Аграрния университет в Пловдив?
Изборът ще бъде на 7 март, кандидатите за най-високата академична длъжност в университета са двама
Мнение: С тези постоянни проверки фермерите са като в Биг Брадър
България има своите особености, с които европейските администратори трябва да се съобразят, смята проф. Димитър Греков
0 КОМЕНТАРА