Европейското ръководство за добри хигиенни практики при производството на занаятчийско сирене и млечни продукти вече е достъпно и на български език, съобщиха от пресцентъра на Фондация Биоселена.
 
 
Ръководството е разработено от хора от практиката: фермери и занаятчии от цяла Европа, ветеринари, консултанти, технолози и експерти по безопасност на храните по поръчка на Европейската комисия (ЕК).
 
Официално се въвежда принципът на гъвкавост във всички страни-членки на ЕС по отношение на фермерски и занаятчийски производители на сирене и млечни продукти.  
 
„Щом една малка ферма с 25 кози във Франция може да произвежда козе сирене от сурово, непастьоризирано мляко и да го продава на територията на целия ЕС, то такава ферма със същите производствени и хигиенни практики и помещения би трябвало да може да бъде регистрирана официално във всяка друга страна-членка, и да продава без ограничения на територията на ЕС“, коментира управителят на фондацията д-р Стоилко Апостолов.
 
Макар да е предназначено основно за бизнеса, ръководството беше одобрено от ЕК и след това от държавите  членки. Това значи, че то може да се ползва и за нуждите на официалния контрол. За българските условия това означава, че при рутинни проверки могат да се прилагат дерогации и адаптации, когато се отнася за фермерско и занаятчийско производство. Основанието за това е чл. 10 на Регламент (ЕО) 882/2004, допълват от Биоселена и призоваха всички, заети в сектора да използват ръководството.