Европейският орган по безопасност на храните проверява различни хранителни продукти за наличие на ешерихия коли в търсене на източника на заразата, съобщи пред репортер на Фермер.БГ Ариан Тиц, научен сътрудник в отдел „Хранене“ в EFSA.

Очаква се в петък органът да излезе с информация, след проведени изследвания. Преди няколко дни от институцията предположиха, че разпространението на заразата може да е тръгнало от заразени семена от сминдух, които са внесени миналата година в Германия и Франция от Египет.

Сминдухът e от семейство бобови, от семената на което се прави хранителна подправка. Растението се използва в популярната и у нас, и в други балкански страни овкусяваща смес "шарена сол". "Все още няма яснота дали това е общата причина за всички причинени досега заразявания с бактерията, тъй като досега няма положителни бактериологични резултати", казват от  европейския орган по храните. В Германия с ешерихия коли бяха заразени над 3800 души, като 830 от тях получиха тежки усложнения, съобщи СЗО. А в 15 други страни по света са регистрирани общо 119 случая на заразявания.

Към момента у нас няма регистриран случаи на зараза с опасната бактерия ешерихия коли, която вдигна на крак здравните власти в цяла Европа. Това потвърди министър  Мирослав Найденов. България поддържа постоянно връзка с кризисния център на Европейската агенция за безопасност на храните. Разпространението на ешерихия коли започва да става все по-притеснително, допълни министър Найденов.