Злоупотребите с евросредства в областта на земеделието най-вероятно ще са първите случаи, с които европейският главен прокурор Лаура Кьовеши ще трябва да се заеме. В студиото на bTV анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов заяви, че най-вероятно и това ще са сделките по делата на Миньо Стайков.

Какво ни казахте: Не трябва да се мълчи за измамите със субсидии

По делото срещу бизнесмена и още 13 подсъдими, четирима от които са бивши служители на Държавен фонд “Земеделие” им е повдигнато обвинение като членове на престъпна група, която се е възползвала от средства по две европейски програми за подпомагане на селските райони и лозаро-винарството.

Заключителният доклад на OLAF от края на миналата година изцяло припокрива фактите и изводите в обвинителния акт на Специализирана прокуратура. В доклада изрично се отбелязва, че са идентифицирани множество нередности и престъпления, осъществени при кандидатстването и изпълнението на посочените от обвинението проекти, целящи личната облага на конкретно физическо лице (подсъдимия Миню Стайков).

Разследващите от ОЛАФ изрично сочат, че бенефициентите са създали изкуствени условия с цел заобикаляне тавана на разходите за целия период на изпълнение на двете програми, като по този начин един от подсъдимите и контролираните от него юридически лица са генерирали по престъпен начин значителен финансов ресурс от средствата, предоставени от ЕС.

На 23 октомври 2019 г. година стана ясно, че Миню Стайков и още 13 души са подсъдими по второ дело за злоупотреби с еврофондове.
Ден по-рано бе запорирано имущество на Миню Стайков и на 9 души за над 134 млн. лева.
На 5 септември 2018 г., специализираната прокуратура влезе в офисите и на дружествата "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД.
Ден по-късно стана ясно, че Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на осем души за участие в организираната престъпна група, ръководена от Миню Стайков.
Стайков е обвинен, че е ръководител на организирана престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. По-късно в обвинението бяха включени и злоупотреби с еврофондове.
През декември 2019 г. на Стайко Стайков бяха наложени запори от съда в размер на 1 990 673 лв. По искане на КПКОНПИ е наложен запор и върху 5 леки автомобила, които се водят собственост на "Рент лукс мобил" ЕООД.