Европейската асоциация на производителите на млечни продукти (EDA) изрази обезпокоеност по отношение на тарифите на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (CETA) между Европа и Канада. Според нея ред условия в договора може да ограничат достъпа на европейска суровина на канадския пазар, пише The DairyNews, позовавайки се на прессъобщение на асоциацията.

За 5 години световният износ на мляко се е свил с 1/5


В ред доклади, сочи EDA, се казва, че канадските власти имат намерение да дадат 60% от тарифната квота, съгласувана в рамките на междуконтитенталната зона за свободна търговия с местни производители на суровини.

Александър Ентон, генерален секретар на EDA, смята, че общият принцип на тарифите в рамките на CETA цели управление на квотите на тарифните ставки и те трябва да бъдат максимално благоприятни. В частност това не трябва да нанася вреда на бизнеса или да анулира задължения за достъп до пазара, съгласувани между страните.

По думите му дадените 60% квоти на канадските производителите не съответства на принципа на търговското споразумение.

Според EDA препоръчително е разпределението на квотите да бъде с оглед историческите вносители, предлагайки възможности и на нови страни-вносители, като задължително се провери качеството на продукцията им.

В момента се съмняваме в политиката на Канада по отношение на свободната търговия, уточнява Ентон. Асоциацията призовава ЕК да вземе участие в събдата на тарифите за производители на суровини.