По-силен бюджет, ограничена субсидираност, по-широк и модернизиран набор от инструменти и преразглеждане на екологичния подход. Така може да се обобщи позицията на Европейска конфедерация на производителите на царевица (ЕКПЦ) за Общата селскостопанска политика на Европейския съюз (ЕС) след 2020 г., съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в България, които са член на организацията. 

Градинарите: Второто П в СЕПП да означава пари, а не площ

Според конфедерацията ЕС трябва активно и искрено да се ангажира със своето селско стопанство, както и с въпросите на гражданите, които се издържат от него, като по този начин допринесе за постигането на стратегическите приоритети, определени от Европейската комисия.

Тази възродена амбиция следва да се основава на по-силен бюджет, който все още е обект на дебати. Най-вече ОСП след 2020 г. трябва да запази своя общностен европейски характер, като ограничи субсидираността, която се предлага на държавите членки, по-специално в рамките на Първи стълб.

ОСП след 2020 г. трябва да позволи разширяването на наличния набор от инструменти, които да подпомагат способността на фермерите да се справят с пазарни и метеорологични рискове, както и да подобряват конкурентоспособността им посредством: спасителна мрежа по време на пазарни кризи, необвързани с производството базови плащания, подобрени инструменти за управление на риска, политика съгласно инвестициите, която се стреми да подобри конкурентоспособността на европейския сектор за производство на царевица, и по-широк достъп до иновации.

Според конфедерацията екологичният подход следва да бъде преразгледан в рамките на ОСП след 2020 г., за да спечели подкрепата на земеделските стопани. Екологизирането би трябвало да засилва индивидуалните и колективните инициативи на фермерите, вместо да отслабва производството, доходите, следователно и устойчивостта на европейските стопанства.
 
Това е приложено нагледно и в инициативата, ръководена от ЕКПЦ, относно признаването на практики еквивалентни на екологизирането.
 
„Като се има предвид, че Европейският съюз е на ръба да стане най-големият вносител на царевица в света, европейските производители, представлявани от ЕКПЦ, искат да развият един амбициозен проект преди следващата ОСП. Целта ни е да подпомогнем постигането на високи цели на производството на царевица в ЕС, между които най-малкото да се задоволят европейските нужди”, заяви Даниел Пероб, председател на ЕКПЦ.
 
Европейската конфедерация на производителите на царевица е създадена през 1984 г. и обединява организации на производители от 10 държави членки на ЕС: Германия, България, Испания, Франция, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия, които представляват 90 % от европейските производители на царевица. ЕКПЦ е член на пет групи за граждански диалог от създаването им през 2014 г.