Фючърсите на рапица на Парижката фондова борса скочиха с 9%, но фермерите не се радват особено на високата цена. Причината – няма какво да продават. Вредителите унищожиха реколтата им, пише изданието Bloomberg. 

Как рапицата може да се използва като фураж за кравите

В момента цените на рапицата са се покачили до най-високото си ниво от 2013 г. В Европа същевременно бе събраха най-лошата реколта за последните 30 сезона. Недобрите добиви от рапица през този сезон са свързани със забраната на ЕС върху използването на някои пестициди и небивалата суша. 

Рапицата в продължение на много години носи най-голямата печалба, но сега всичко се промени. Почти няма какво да се продава, казва агроном, който освен рапица отглежда ечемик, бобови култури и пшеница.

Един фермер, който отглежда рапица в Нортхемптъншиър, е загубил 50% от своята реколта. Той е на кръстопът в момента: да се е или да не сее рапица. Не смята, че политиката на ЕС кардинално ще се промени през бъдещия сезон. 

Въпреки че в някои региони на Франция вече може да се сее рапица за новия сезон, фермерите се боят от сухото време.

Анализатор на зърнените и маслодайните култури от Agritel отбелязва, че фермерите все още имат време, за да засеят полетата с рапица и да поставят нов рекорд по засети площи. Ако сухото време не приключи, това негативно ще се отрази върху отглеждането на културата. 

Високите цени на рапицата се обясняват не само с лошата реколта. Те се влияят и от неотдавна започналата търговска война между ЕС и Индонезия. ЕС повиши тарифите върху индонезийското биодизелово гориво, което се произвежда от палмово масло. Това провокира ръст на търсенето на рапично масло, от което също може да се произвежда био дизел. 

По-рано високите цени привличаха фермерите и ги стимулираха да увеличават засетите площи. Заради вредителите сега те не са уверени, че има смисъл да отглеждат рапица.

В Европа вече е време да се сее за новата стопанска година - 2019/2020, но поради забраната за използването на инсектициди и неоникотиноиди фермерите не бързат със сеитбата. Тя беше въведена с цел опазване на популациите от пчели. 

Ако площите с рапица намалеят, цената на културата ще скочи още повече. Според някои анализатори ще бъде по-скъпа дори от пшеницата