Европейският парламент (ЕП) прие да започне преговори по закон, който ще изисква надлежни проверки дали стоките, продавани в Европейския съюз (ЕС) не са произведени върху обезлесени или деградирали земи.

Брюксел ще следи по-изкъсо плащанията към фермерите

Парламентът прие позицията на Комисията за въвеждането на регламент за продукти, които не водят до обезлесяване. Това предвижда в бъдеще да могат да се използват инструменти за сателитен мониторинг, одити на място, изграждане на капацитет на доставчиците или изотопно изследване, за да се проверят откъде идват продуктите. 

Контролните органи на Съюза ще имат достъп до съответната информация, като например географски координати.

Предложението на Комисията обхваща едрия рогат добитък, какаото, кафето, палмовото масло, соята и дървесината, включително продукти, които съдържат, били са хранени с или са били произведени с помощта на тези стоки.

Парламентът иска да включи също така свине, овце, кози, домашни птици, царевица и каучук, както и въглища и печатни изделия. Друго предложение на ЕП е продуктите да не са произведени върху земя, обезлесена след 31 декември 2019 г. 

Предстои да се класифицират държавите или част от тях в нисък, стандартен или висок риск в рамките на шест месеца от влизането в сила на подготвяния регламент. Продуктите от държави с нисък риск ще подлежат на по-малко задължения.

Стремежът е да се подобри качеството и количеството на горите в ЕС и да се засили тяхната роля за извеждане на парникови газове от атмосферата. 

Около 60% от горите в Европейския съюз са сертифицирани като управлявани по устойчив начин. Данни на Евростат показват, че горските стопанства създават пряка заетост за около 500 000 души в ЕС, включително около 30 000 души в България. Парламентът призовава повече средства по Общата селскостопанска политика да бъдат насочени към устойчивото управление на горите в ЕС.