Европейски фермери стачкуваха с трактори пред Европейската комисия в Брюксел. Протестиращите настояват за система за Общоевропейски контрол над целия млечен сектор и срещу пълното премахване на млечните квоти.

-

Пред Европейската комисия бе поставено символично "око", което да напомня на управляващите, че ще продължават да бъдат наблюдавани всички техни действие в сектора. Фермерите от развитите европейски държави заявиха, че са изправени пред масови фалити.

22 цента е изкупната цена на млякото в Белгия. Според фермерите при цена под 35-40 цента за литър, те ще фарлират. Днес пред сградата на еврокомисията те опънаха плакат с нарисувано око, като символ на това, че работата на евроинституциите се наблюдава отвсякъде и постоянно.

Според европейските фермери, сегашната политика на съюза убива малките и средните производители.

"Проблемът е особено наболял през последната година и половина. Има свръхпроизводство на мляко в Европа и поради тази причина цената пада. Каква е причината!? Първата причина, че еврокомисарят госпожа Фишер Боел реши да увеличи квотите и по тази причина имаме твърде много мляко на европейския пазар", коментира Ксавиер Дюларт от Белгия.

Увеличаването на квотите е свързано с политиката на либерализиране на пазара и отпадането на ограниченията за производство на мляко след 2015 г. Според европейските производители предлаганото от комисията решение за сключването на договори за изкупуване с преработватели, не решава проблема с ниските цени.

"Ние знаем, че това решение не е решение. Тук в Белгия имаме подобни договори от 20 години, но тези договори не са начина за регулиране на производството на мляко", каза още Дюларт.

Протестиращите настояват за система за контрол на производството на мляко на европейско, а не на национално ниво, защото няма как да се контролира движението на продукта вътре в общността. Освен това те са и против пълното отпадане на квотите.

"Ние искаме нова система. На принципа на квотите, но не съвсем сащата. Искам системата да е по-гъвкава и да е във връзка с търсенето", заяви още фермерът.

Решение на проблема на млекопроизводителите скоро няма да има. По тази причина и те пък ще продължат да обсаждат земеделските министри всеки път, когато имат общо заседание.

Припомняме ви, че само преди месец разгневени млекопроизводители замеряха с яйца офисите на европейските институции и създадоха напрегната обстановка по време на спешната среща на европейските министри на селското стопанство, свикана заради спада на цените на млякото

-

 източник: btv.bg

-

снимките са изпратени ексклузивно за Fermer.BG от наши партньори в Брюксел.

използването им за други издания е абсолютно забранено !

 

 

 

 

 

 

 © fermer.bg