Водещи организации на животновъди в Европа излязоха с обща декларация относно политиката на Европейския съюз към млечния сектор.

На конференция по проблемите на Европейския млечен сектор за пореден път фермерите изложиха основните трудности, пред които са изправени от няколко години насам, съобщава Европейският млечен борд.

В декларацията се посочва категоричната нетърпимост към ситуацията в момента, като фермерите заявяват, че не искат да „произвеждат повече за по-малко“. Стабилната икономика в сектора не може да бъде постигната като продаваме под себестойността на производството, заявяват фермерите и допълват, че в момента е жизнено важно да получат подкрепа за поддържане на устойчиво производство в малките и средни семейни ферми.

Вместо да решава проблемите, визирани от фермерите, т. нар. „млечен пакет“, приет по-рано тази година от ЕС, ги оставя на милостта на развиващата се индустрия.
[news]
Без подкрепа млекопроизводителите и млекопроизводителните организации няма да могат да повишат конкурентоспособността си на пазара, се посочва още в декларацията. Ако се произвежда прекалено много мляко, цените ще продължат да остават ниски. Договори, които не вземат предвид производствените разходи, ще са в полза на индустрията, а не на фермерите.

Насърчаването на европейските фермери да вярват, че бъдещето им може да се гради на експеорта, е нереално. Доставките на европейския пазар трябва да бъде приоритет и трябва да се сложи край на износа на цени под европейските производствени разходи, посочват фермерите.

Подкрепяме фермерските протести в Брюксел и Галиция. Тези фермери се борят за своите права, за справедливи цени и за спасяване на млечния сектор в Европа, посочва декларацията в заключение.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!