Петото издание на Европейската седмица на пчелите и опрашването ще се проведе през месец юни в Брюксел по инициатива на българския евродепутат Мария Габриел. 
 
За да обсъди организацията на събитието, заседава Работната група "Пчеларство и здраве на пчелите" в Европейския парламент, председателствана от Мария Габриел, в която се включиха евродепутати от България, Австрия, Германия, Италия, Франция, Испания, Хърватия, Великобритания и Словения. 
 
Чрез Фейсбук страницата си българският евродепутат съобщи, че е предложила да се създаде оперативна група от членове на Европейския парламент за подготовката на „това ключово за европейските пчелари събитие. Важно е да насърчим участието на пчелари и земеделски производители от цяла Европа в Европейския форум на пчеларите и земеделски производители, който организирах за първи път по време на миналогодишното издание, посочи Габрил.
 
Предмет на обсъждане са били и темите, които следва да бъдат поставени във фокуса на следващото издание на Европейската седмица на пчелите и опрашването като сътрудничеството между пчелари и земеделски производители във връзка със забраната на пестициди, въздействието на климатичните промени, вноса на мед и пчелни продукти от страни извън Европа, смъртността и развъждането на пчелите майки.