Прогнозата за реколтата от пшеница в Руската федерация се понижи от 80,8 млн. тона до 79,7 млн. тона, съобщават анализаторите от агенция СовЭкон. Корекцията отразява разочароващо ниския добив на зимна пшеница на юг и известното влошаване на изгледите за добивите от пролетна пшеница и ечемик. 

Приключва жътвата в Добричко

Прогнозата за общата реколта от зърнени и зърнено-бобови култури през тази година е понижена от 128,6 млн. тона до 126,5 млн. тона.

"Не разчитаме на висока реколта от зимна пшеница в централните части на страната и реколта над средното в Поволжието. Нашата тревога е провокирана от неблагоприятната прогноза за времето в Поволжие, Урал и Сибир, която ще се отрази негативно върху потенциала за добив в тези региони. Особено усложнена изглежда ситуацията в Урал и Западен Сибир", съобщава СовЭкон.

За пореден път прогнозата за реколтата от пшеница в Русия тази година бе понижена и от агенция ИКАР. Миналия петък Министерство на земеделието потвърди предходната си прогноза за зърнената реколта тази година. Тя ще бъде на ниво 122,5 млн. тона, от които до 75 млн. тона пшеница. Така властите дадоха сигнал, че не изпитват сериозни опасения за добивите заради лошото време.  

Германия леко повиши очакванията си за реколтата

През 2020 г. Германия ще събере 22,46 млн. тона пшеница, се казва в доклад на Асоциацията на земеделските кооперативи в страната. Реколтата ще е с 2,6% по-малко, сравнено със събраното година по-рано, но пък с 1,1% повече спрямо прогнозата от юни. Показателите бяха подобрени заради вълната от валежи през последните две седмици, информира Ройтерс.

Китай чупи рекорди

Междувременно зърнената реколта в Китай би всички исторически рекорди, съобщава агенция Синхуа. По данни на Националното статистическо бюро на КНР са произведени 142,81 млн. тона зърно през това лято, или с 0,9% повече в сравнение с година по-рано. И всичко това на фона, че общата площ на засетите площи със зърнени култури намаля с 0,7%. Средният добив на хектар зърно се е увеличил с 1,6%, което допринесе за по-добрите резултати.

Участвайте в новата анкета на Агри.БГ: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2020 г.?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оптимистична прогноза за земеделския сектор

Черна е жътвата в Добруджа

Анализатори очакват 30 ст./кг средногодишна цена на пшеницата