Европейската комисия удари поредния плесник на Министерството на земеделието. След като преди половин година спря 2 мерки по САПАРД, то днес стана ясно, че в писмо  на генералния директор на Генерална дирекция „Земеделие” в Европейската комисия Жан – Люк де Марти, адресирано до Министерството на земеделието и храните се спират парите по още 2 мерки:  „Развитие и диверсификация на икономическите дейности” и мярка „Инвестиции в селското стопанство”.

Това обясни на пресконференция вицепремиерът Меглена Плугчиева, след среща с евродепутатът и член на европейската комисия по земеделие - Петя Ставрева . В присъствието на министъра на земеделието Валери Цветанов Плугчиева съобщи, че след направен одит от 26 до 30 май от Генерална дирекция „Земеделие” в Агенция САПАРД, както и след проверка на ОЛАФ, Европейската комисия е препоръчала спирането на двете мерки.
Вицепремиерът Плугчиева не уточни какви са средствата по проектите, които са спрени по тези две мерки.

В отговор на настоятелните въпроси на репортерите към Валери Цветанов, Меглена Плугчиева посочи, че писмото е пристигнало вчера вечерта и е необходимо време, за да бъдат установени колко са спрените средства. Валери Цветанов каза, че писмото на Жан Люк де Марти било от „12 – 15 изречения”. В него пишело, че са установени „нередности” по няколко случая.

Меглена Плугчиева каза, че страната ни ще подготви план за действие до 31 юли. Министър Валери Цветанов съобщи, че още от днес е сформирана работна група, която до понеделник трябва да установи всички подробности по случаите на нередности. Той обеща в понеделник да даде пресконференция.


Петя Ставрева: Мариан Фишер Бойл не е казвала, че ЕК няма да разреши подпомагене на млекопроизводите

Петя Ставрева ще представи ОС по земеделие пред М.Плугчиева



Снимка: www.tractor.bg