Европейската комисия за първи път ще участва в Международната селскостопанска изложба. Със свои щандове на АГРА 2009 ще се представят две генерални дирекции – „Здравеопазване и защита на потребителите” и „Земеделие и развитие на селските райони”.
 
Изложителите и посетителите на деловия форум, който ще се проведе от 18 до 22 февруари в Международен панаир Пловдив, ще могат да се запознаят с политиката на Европейския съюз в областта на аграрния бизнес, с възможностите за финансиране от еврофондовете, с действащите стандарти и изисквания към качеството на продуктите. Пратениците на Европейската комисия ще информират за новите програми и перспективни пазарни сектори, ще дават съвети как да се използват възможностите, които предоставя Общността. 
 
До момента са регистрирани 29 новости, които ще бъдат показани по време на изложението. На него за първи път ще се проведе конкурс за иновации по инициатива на Международен панаир Пловдив.
 
5 са продуктите, обявени за новости от световен мащаб. Сред тях е автопилот за управление на селскостопански машини с GPS навигация, произведен в САЩ. Системата за електронно хранене на прасета, разработена от австрийска компания, позволява дистанционно да се контролират всички функции и така улеснява работата на фермерите. Ново поколение торове, които едновременно стимулират растежа и пазят от болести и вредители, ще предложи испанска фирма.
 
Новостите за европейския пазар са шест, а за българския – 18. Сред тях присъстват съвместни разработки на наши научни институти – технологии за обработка на почвата, за борба с плевели, машини. Така АГРА, която се утвърди като най-авторитетния форум на агробизнеса в Югоизточна Европа, отново ще демонстрира модерните тенденции в бранша.