Доклад относно перспективите на краткосрочните пазари на зърнени, млечни и месни продукти публикува Европейската комисия.

 

Данните от доклада показват, че доставките на млечни продукти  ЕС се очаква да завършат календарната година само с 1% по-високи нива, отколкото през 2014 г., въпреки края на млечните квоти в началото на април т.г.. С продължаването на руската забрана за внос, повече мляко е вероятно да бъде насочено към преработвателните предприятия и в производството на масла, отколкото в производството на сирене, става ясно още от изнесените в доклада данни.

 

По отношение на пазара за зърнените култури, (след като миналата година бяха прибрани 329 милиона тона зърно - около 14% над средното), се очаква износ близък до 60% над средното ниво. Освен това тази година реколтата от зърнени култури се очаква да бъде по-висока от средните нива (+ 6%) за третата поредна година.

 

В сектора на месото, се очаква  производството на свинско месо да се увеличи още повече през 2015 г., главно заради по-ниските цени на фуражите и малко по-високите бройки женски свине за разплод във фермите. Производството на птиче месо продължава своят стабилен растеж. Очаква се и нарастване на производството на говеждо месо през тази година, главно стимулирано от възможности за износ. Сравнително добрите европейски цени на фуражите и изгодните условия за доставки подкрепят и увеличаване на стадата и на производството в сектора овцевъдството. Увеличеното присъствие на овче месо на пазара е главно поради увеличение на потреблението на глава от населението през тази година (1,4%).

 

Изтеглете целия доклад от тук


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!