За първи път от години насам, Европейската комисия ( ЕК ) заговори по-открито и публично за проблема с отглеждането и здравето на пчелите. И тази година в България и други страни членки на ЕС е факт масовото измиране на десетки хиляди пчелни семейства, в следствие на различни дейности в селското стопанство и индустрията като цяло.

 

На провелото се вчера в Брюксел поредно заседание на Съвета по земеделие и рибарство, бе отчетена изключително важната роля на пчелите с опрашването, което извършват и тяхната ключова роля за повишаване на биоразнообразието. Стана ясно, че ЕК вече е предприела действия за увеличаване на националните програмите за пчеларство до 2013 г.

 

ЕК отчете на вчерашната среща, че в момента липсват уеднаквени системи за анализ на данните от пчеларството, които да се използват за научни изследвания във връзка с борбата срещу загиването на цели колонии пчелни семейства. Поради тази причина ЕК предвижда разработване на съвместни инициативи на равнище ЕС.

 

Експерти на ЕК подчертаха вчера в Брюксел и значението за отделянето на навременно внимание към здравето на медоносната пчела , тъй като тя е ранен индикатор на неблагоприятните последици от загубата на биоразнообразие и замърсяването на околната среда. Във връзка с това бе припомнен и общия принцип на ЕС за здравната стратегия на животните 2007 -2013 г., а именно, че "превенцията е по-добра, отколкото лечението ".

 

След 2013 г. ЕК предвижда увеличаване на финансовите помощи за пчеларство и по-специално за борбата на пчеларите с болести и вредители. Ще се насърчава финансово и по-доброто управление на земеделските земи с ливади, цветя и синори богати на цветен прашец. Предвижда се и прилагане на нова рамка по отношение разрешителните за използване и прилагане на препарати за растителна защита.


-------------------------

още по темата:

Айнщайн: „Ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години преди да изчезне.“

-

Ванга: „Ще дойде време, пчелите да изчезнат, а млякото да стане отровно.“

-

"Ню Йорк Таймс": Само през тази зима в около 20 щата са загинали 80% от дивите пчели. Необичайният феномен се наблюдава и в Европа - Германия, Швейцария, Испания, Португалия, Италия и Гърция. От опрашвателна дейност на пчелата зависи реколтата на 90% от основните селскостопански култури. Ефектът от опрашването е 143 пъти по-печеливш от пряката продуктивност на пчелата /състояща се от восък и мед/. Вестникът твърди, че масовата гибел на пчелите би могло да отпуши аграрна криза, а оттам и доста страшен сценарий, за който обществото е неподготвено. Те не само умират, а умират с така невероятно бързи темпове, че министерството на селското стопанство на САЩ дори не успява да направи необходимата статистика. Специалистите безуспешно се опитваха да установят причините за странното явление, като за възможни варианти приемаха въздействието на пестицидите, промените в климата или заразна болест. Мистерията е на път да бъде разгадана и резултатите са толкова изнендващи, колкото и логични: причината, според “Индипендът он Санди“ е масовата употреба на мобилни телефони. Изданието цитира данните на изследователите от немския университет Ландау, които са установили, че електромагнитните излъчвания на мобилните апарати и антени, предаващи и приемащи сигнала, разрушават в пчелния организъм естествения механизъм за ориентация. В резултат на това, излетялата от кошера пчела, не може отново да намери пътя към дома си. Дали хората сме по-устойчивия вид, е спорно. Това, което се знае е, че те могат да живеят без нас, а ние без тях не сме пробвали - дано не ни се налага.

 

© 2011 fermer.bg

 

Бюджетът по националната пчеларска програма е на изчерпване
09.05.2011

Залива ни китайкси мед, предизвикващ алергии, предупреждават пчелари
06.04.2011

Освен пчелите, в България изчезват и техните стопани
06.04.2011

По-голямата част от произведения мед в България се изнася
25.03.2011

Светлана Боянова откри "Пчеломания" и изслуша проблемите на сектора
24.03.2011