От Европейската комисия съобщиха, че засега няма да възстановяват спрените плащания по програма САПАРД. Причина за това решение са все още съществуващите слабости и липсата на наказателна отговорност за вече установени злоупотреби.


На този етап Европейската комисия няма да възстановява плащанията по нито една от трите мерки на програма САПАРД, по която те бяха спрени. Става дума за преработка на селскостопански и рибни продукти, парите за която бяха замразени преди година след разследване на ОЛАФ по случая „Николов – Стойков”, както и за спрените по-късно плащания за инвестиции в селското стопанство и развитие, и диверсификация на икономически дейности. Общата стойност на средствата по тези три мерки е около 140 милиона евро.
Причините за това решение на Еврокомисията са две. Първо, че у нас все още не е създаден механизъм, който да прекрати практиката, така наречените свързани фирми да се регистрират единствено с цел усвояване на пари по САПАРД. И второ, че няма данни за адекватни последици за вече установените злоупотреби, с други думи – обвинения и присъди.


Говорителят на Европейската комисия по въпросите на селското стопанство Майкъл Ман подчерта, че решението е взето след детайлен анализ на дадените от България данни за прилагането на плана за действие по САПАРД, както и на заключенията от извършения независим одит на програмата. И още – че ЕК все е готова да възстанови спрените плащания, веднага щом въпросните проблеми бъдат изцяло разрешени.

"Трябва незабавно да започне изплащането на субсидиите по мерките по САПАРД с пари от националния бюджет, така както беше обещано на земеделските производители." Това каза пък Венцислав Върбанов, бивш министър на земеделието, в коментар за това, че Европейската комисия потвърди днес, че няма да възстанови плащанията по САПАРД. „В крайна сметка по-добре да се платят тези пари от националния бюджет, отколкото да се започнат масови фалити и всеки един. Който е изпълнил един такъв проект, ако заведе дело, ще го спечели. И тогава ще се наложи държавата да плаща много повече”, коментира още Върбанов.


Според нето обикновените фермери не носят никаква отговорност за това, че администрацията не си е свършила работата или за това, че някой е допуснал да се получат определени измами, които на практика са довели до спирането и замразяването на плащанията по тези мерки.


Според Върбанов за всички случаи на злоупотреби по САПАРД, виновните са предадени на съответните власти. „Ние, за да се издокараме пред европейските си партньори, не можем всеки втори да го обвиняваме и да започваме да го съдим. По-големият проблем е в това, че това нещо е допуснато с участие на хора, които са били вътре в системата. Жалкото е, че заради такива елементарни организационни проблем ние връщаме пари, които ни бяха предоставени безвъзмездно”, каза още той.
Липсата на комуникация между институциите според Върбанов е повече от очевадна. „Имаше дълъг период, в който липсваше комуникация между Разплащателната агенция, Държавен фонд „Земеделие” и структурите на Министерството на земеделието”, коментира той.