Европейската асоциация на младите фермери (CEJA) проведе свое извънредно общо събрание. Причината - досегашният председател на CEJA Ян Маес напуска поста, за да се отдаде на търсене на нова професионална възможност. 

Най-малко 4% от директните плащания да са за фермерите под 40 години

От 21 януари постът заема Самюел Масе, който до момента беше заместник председател на асоциация. Масе ще остане председател на европейската структура до следващите избори за борд на CEJA, които ще се проведат през юни 2021 г., съобщиха от организацията. 

Ян Маес е член на Управителния съвет на CEJA от 2015 г. Той беше избран за председател на европейската асоциация през юни 2019 г. 

“Представянето на общността на европейските млади земеделски производители през последните няколко години беше предизвикателство, но награда за мен. Въпреки нашите личностни развития, това което е изключително важно в CEJA е, че ние говорим с един глас”, сподели Маес на общото събрание.

По думите му беше и остава от решаващо значение политиците да вземат предвид трудностите и динамиката, с които младите фермери се срещнат всекидневно и в същото време да възнаградят техните амбиции.

От своя страна новият председател на CEJA сподели:

“Остават ни само няколко месеца до края на настоящия мандат на Съвета на CEJA и новите избори. Ще работя, за да надградя инерцията, генерирана през последните месеци от Ян Маес и ще се опитам да постигна целите, определени през юни 2019, когато бордът на CEJA встъпи в длъжност”, каза Самюел Масе.

Масе е лозар от Южна Франция, който работи с брат си в някогашната ферма на техните баби и дядовци. Той стопанисва 20 хектара биолозя.