Първият случай на Африканска чума по свинете (АЧС) у нас, открит в домашно стопанство в провадийското село Тутраканци, е потвърден и от Референтната лаборатория на Европейския съюз за АЧС, INIA-CISA, Мадрид, Испания.
 
 
Изследваните проби са дали положителен резултат за наличие на инфекция, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Огнището на АЧС при домашни прасета, отглеждани в заден двор в Тутраканци, беше обявено на 31 август. След това бяха изпълнени мерки за ликвидиране на чумата и за предотвратяване на нейното разпространение в други части на страната.
 
„Продължава извършването на ежеседмични клиничи прегледи в свиневъдните обекти в създадената надзорна зона и се взимат проби от домашни свине в предпазната зона около огнището в област Варна“, допълниха от БАБХ.
 
Засега резултатите от клиничните прегледи и взетите допълнителни нови проби са отрицателни за Африканска чума по свинете. Това означава, че предприетите до момента мерки дават резултат, коментират ветеринарните власти.
 
Във връзка с АЧС и чумата по дребните преживни животни, открита у нас през юни тази година в Странджа,  днес се провежда първо заседание на Националния епизоотичен съвет към Министерския съвет.