Европейските лозарски региони са най-засегнати от глобалното изменение на климата от 1950 г. насам, според серия от изчисления на агроклиматични индекси, взети предвид от международен екип, включващ експерти от френския Национален изследователски институт за земеделие, храни и околна среда (INRAE) и Института по земеделие в Монпелие.

Четете още: Предстои втори прием по интервенции в лозаро-винарския сектор


Резултатите на изследователите, които са подробно описани в списанието Plos Climate, показват, че броят на дните, в които максималната температура на сянка надвишава 35°C, е много по-висок в европейските лозя, отколкото другаде по света. 

Те също така показват, че във Франция дневните максимални температури, регистрирани от разпъването на пъпките до прибирането на реколтата, са се увеличили с около 3°C от 1980 г. насам, докато в Испания и Италия тези увеличения са около 2°C, а в други региони на света, като Съединените щати, Япония и Южна Африка, повишението на температурата е останало под 1°C. 

Учените обясняват, че „по-високото географско положение на Европа в сравнение с повечето други лозарски региони в Северното полукълбо означава, че глобалното затопляне е по-екстремно там“, съобщават от keosoe.gr.

Дори, ако степента на изменение на климата е по-ограничена в останалата част на света, изследователите посочват, че малките повишения на температурата или малките намаления на валежите могат да бъдат достатъчни, за да причинят значителни щети на лозята с вече екстремни условия на производство. Такъв е случаят в Северна Африка или Австралия, където горските пожари унищожават реколтата.

След като са разгледали фенологията на 500-те най-широко разпространени сорта грозде в света, изследователите досега са наблюдавали слабо въздействие на генетичното разнообразие върху интензивността на изменението на климата. Те обаче смятат, че ускореното засаждането на сортове, които узряват по-късно и са по-устойчиви на топлина и суша, ще повиши устойчивостта на сектора.
 

Подкрепете независимата журналистика