Европейският парламент подкрепи предложението на Европейската комисия за удължаване на безмитния внос от Украйна с една година - до 2024 г.

Зърнената криза: Дезинформация или истина?

Въпреки протестите и недоволството в пет държави, в това число и в България, предложението беше прието с голямо мнозинство от 537 гласа "за" и само с 42 гласа "против" и 38 гласа "въздържал се".

Премахването на митата се прилага за плодове и зеленчуци, които са обект на системата на входните цени, както и за селскостопански продукти и преработени селскостопански продукти, които са обект на тарифни квоти. Промишлените продукти са обект на нулеви мита от 1 януари 2023 г. съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, така че те не са включени в новото предложение, съобщава AgriCensus.

Предстои мерките да бъдат одобрени и от Съвета на ЕС преди да влязат в сила. Петте недоволни държави нямат достатъчно гласове, за да блокират предложението.

Явор Гечев: България е подценена по повод втория пакет европейски компенсации

„Силно подкрепям подновяването на мерките за либерализация на търговията, които в момента помагат да се гарантира, че украинската търговия може да продължи на фона на бруталната война, водена от Русия“, коментира докладчика на Европейския парламент Сандра Калниете.

Междувременно напрежението около вноса на украински селскостопански продукти не спира. Преди седмици държавите членки на ЕС на „фронтова линия“ (България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) се опитаха да ограничат вноса от Украйна заради недоволството на своите фермери.

Четете "дребния" шрифт: Вносът на украинско зърно продължава по предварително сключените договори

Европейската комисия се съгласи с държавите членки и украинското правителство да „предложат спешни защитни мерки за четирите най-чувствителни продукта – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе“. И така с общ бюджет от 100 млн. евро България ще бъде компенсирана с втори пакет от близо 10 млн. евро.

След това Комисията временно забрани вноса на тези продукти от Украйна в петте страни членки на ЕС от 2 май до 5 юни, като същевременно запази транзита на украински продукти през тези страни.

Олиогейт: Какво показват финансовите отчети на преработвателите на слънчоглед у нас?

Комисията каза, че ще наложи отново превантивни мерки след 5 юни, ако „изключителната“ ситуация продължи. 

Дебат в Европейския парламент относно тези мерки трябва да се проведе в сряда, 10 май.

Има ли схема при вноса на украински слънчоглед в България? (ИНФОГРАФИКА)

В същото време обаче украинският президент Володимир Зеленски призова във вторник, 9 май, в Киев, ЕС да премахне забраната, която той описа като „неприемливи и жестоки ограничения върху износа на украинско зърно“.

Ограниченията на нашия износ са недопустими, тъй като укрепват способностите на руския агресор, добави той.

„Очакваме ЕС да премахне всички ограничения възможно най-скоро“, продължи Зеленски, като нарече протекционистичните мерки „сурови, дори жестоки“, съобщи Агенция Европа.

Освен това Зеленски каза, че е „дошло време за започване на преговори за присъединяването на Украйна към ЕС“.

„Крайно време е да се премахне изкуствената политическа непрозрачност в отношенията между Украйна и ЕС. Дойде време да вземем положително решение за започване на преговори “, подчерта той на пресконференция в Киев, на която присъства и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Темата за влизането на Украйна в ЕС коментира преди седмица и президента на Cogeca Рамон Арменгол.

“Трябва да гарантираме, че Украйна ще стане част от ЕС. и че се направи усилие за гарантиране на политическата и икономическа стабилност. Не знам дали това ще стане до 5 или до 10 години, но най-важното е, че вратата остава отворена и има политическа воля. Смятам, че това е пределно ясно”, каза той в отговор на журналистически въпрос на пресконференция, от която Агри.БГ бе част.