За трета поредна година в Европейския парламент се организира конкурс за млади фермери: "Европейска награда за млади фермери". Целта на инициативата е да насърчи младите земеделски производители в селските райони и да направи по-видима тяхната дейност.
 
Право на участие имат всички европейски фермери под 40-годишна възраст. Печелившият проект от всяка страна-членка ще се състезава с конкурентите си на европейско ниво. Основните критерии за оценка на проектите са използването на ноу-хау, нови методи и нови форми на технологиите в даден сектор или регион, чрез използването на иновативни методи в селското стопанство. Регламентът предвижда три награди – за най-добър проект, най-устойчив проект и най-иновативен проект. Те ще бъдат връчени на официална церемония по време на Европейския конгрес на младите фермери, който ще се проведе на 1-2 юли 2015 г. в ЕП.
 
Заинтересованите кандидати трябва да подготвят и изпратят заявление за участие, състоящо се от следните документи: име и данни за контакт; кратко описание на стопанството; представяне на проекта, което не трябва да надвишава 3 страници, като може да бъде предоставен и допълнителен материал под формата на DVD, снимки, брошури и др.
 
Селекцията на национално ниво ще се осъществи от жури, определено от евродепутата Владимир Уручев и НАМФБ в съответствие с критериите за допустимост, посочени в регламента на наградата. От допуснатите проекти ще бъде определен един, който да представлява страната ни на конкурса за Европейската награда в Брюксел. Останалите класирани участници на национално ниво ще бъдат поканени като делегати на Конгреса на младите фермери.
 
Заявленията се подават до 15 юни на e-mail: [email protected]
 
Класирането и обявяването на победителите на национално ниво ще се проведе на 18 юни в гр. София. Церемонията по обявяване и награждаване на победителите на европейско ниво ще се състои в рамките на Европейския конгрес на младите фермери на 1-2 юли 2015 г. в Брюскел.
 
Конкурсът за 2015 г. сe инициира от евродепутатите от Групата на ЕНП в Европейския парламент Нуно Мело (Португалия) и Ещер Херанс (Испания) с подкрепата на Конфедерацията на португалските фермери (CAP) и испанската Асоциация на младите фермери (ASAJA). Организатор на тазгодишното издание на конкурса за България е инж. Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI), в партньорство с Националната асоциация на младите фермери в България (НАМФБ).
 
Подробна информация за регламента на наградата може да намерите тук:

 
 
 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!