Вторият най-висш съд в Европа отмени решението на Европейската комисия да позволи отглеждането и продажбата на генетично модифицирания картоф Амфлора , разработен от германската агро-химична компания BASF.

 

Общият съд на Европейския съюз, заяви в петък, че Комисията не е успяла да следват правилата на блока при одобряването на ГМО картофите Amflora , които са генетично модифицирани да произвеждат допълнително нишесте.

 

Така или иначе Amflora вече не се отглежда в Европа, защото BASF оттегли ГМО продукта си през 2012 г. , позовавайки се на анализи, които показват, че много от фермерите ще се откажат да купуват продукти с бранда BASF, именно заради това, че компанията произвежда ГМО.

 

Европейския съд може да отмени и предложенията на Комисията да одобри отглеждането на ГМО царевица , разработена съвместно от DuPont и Dow Chemical.

 

Фермерите във Франция най-силно приветстваха решението , тъй като те са традиционнно най-големите противници на въвеждането в производство на опасните ГМО продукти в земеделието. Екологични организации заявиха, че Комисията вече няма друг избор, освен да оттегли предложението си за отглеждане на новия тип  генетично модифицирана царевица , известен като 1507, или ще се сблъска с подобен резултат, както при ГМО картофите на BASF.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!