Европа участва в преговори за либерализиране на ГМО зърно и храни от САЩ.

 

Възможно е Европейския съюз да разреши вносът на ГМО храни от САЩ в рамките на двустранно търговско споразумение, в което участва европейският комисар по търговията Карел де Гухт.

 

В интервю за Die Presse, еврокомисарят обвързва темата за ГМО в земеделието със ситуацията при самолетните производители  "Боинг" и "Еърбъс", които призова да сложат край на проточилия се спор за субсидиите и да работят заедно, за да се бори с нарастващата конкуренция от страна на Китай.

 

Американският президент Барак Обама обяви плановете си да проведе преговори за споразумение за свободна търговия с ЕС миналия месец след повече от една година на предварителни разговори между двете страни. Официалните преговори се очаква да започнат през месец юни.

 

Председателя на Финансовата комисия на Сената на САЩ предупреди, че няма да подкрепи сделката, освен ако ЕС не събори бариерите, които отдавна блокират селскостопанския износ от САЩ.

 

Запитан за недоверието на европейските потребители към американската храна, Де Гухт заяви, че двете страни ще спечелят от сделка, която ще позволи на европейците продават ябълки, круши и говеждо месо на американските пазари.

 

"Що се отнася до генетично модифицирани продукти, те могат и ще бъдат позволени", бе цитиран да казва еврокомисарят, отбелязвайки 49 такива продукти, които са одобрени за консумация от човека.

 

Де Гухт все пак трябва да получи мандат за преговори от държавите-членки на ЕС, преди да може да започне преговорите, но той каза, че едва ли е възможно да си представим всяка страна да блокира началото на преговорите.

 

За Вашингтон ограниченията на ЕС за храни с генетично модифицирани организми, птици, третирани с хлор при измиванията, както и месо от животни, хранени с растежни стимулатори, са тежка търговска пречка и срещат тежкия отпор на редица неправителствени и правителствени оргнизации в Европа, които са категорично против разпространението на ГМО.

 

В България се отглежда масово ГМО царевица, която през последните години, освен че донесе рекордни печалби на недобросъвестните зърнопроизводители, които я отглеждат в разрез със законодателството у нас, но и създаде сериозни проблеми на животновъдите и мандрите за мялко с разпространението на опасните афлатоксини, които се образуват след използването на определени агрохимически препарати за третиране на площи с ГМО.

 

Животновъди споделят, че често натравяне на животните с афлатоксини има при фуражите. Такава криза обхвана 25 000 ферми в Германия и Холандия от доставки на фуражи, произведени със зърно от Румъния и България. Животновъди споделят, че през последните години се наблюдават тежки заболявания при животните, хранени с ГМО фуражи, като бързо увреждане на черния дроб, проблеми с плодовитостта, а средната продължителност на живота на животните се е съкратил драстично, което води до по-ранно изпращане на отглежданите животни за мялко, в кланниците.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!