Остават броени дни до шестия европейски конгрес на младите фермери. Събитието ще се проведе на 9 декември, а Агри.БГ ще го излъчи на живо. Ако все още не сте се регистрирали, направете го ТУК, за да получите достъп с превод на български език  и още 15 езика.

Слушайте в AgriПодкаст: В агросектора става напечено

Тазгодишният победител е Димитър Станчев. Той и съпругата му - Ралица, развиват стопанството си в село Индже войвода в Странджа планина. Двамата млади стопанисват и една от най-големите биологични пчелни ферми в Европа.

“Работим в почти всеки един сегмент в земеделието - от зеленчукопроизводство, през зърнопроизводство, пасища, животни, имаме и трайни насаждения, като обемът им е различен през годините, но е около 7000 дка”, каза за Агри.БГ Димитър Станчев, след като беше избран за победител измежду 14 други фермери от цялата страна.

Най на сърцето им обаче е пчеларството, като притежават над 2000 кошера.

“Изцяло преработваме продукцията си - меда, зеленчуците, плодовете. При нас интересното е, че влагаме меда в различни сокове и зеленчукови консерви. Това изисква различен подход. Имаме и малка бутикова винарна, а не на последно място е и нашият фермерски ресторант, с който много се гордеем”, каза още той.

През 2020 г. страната ни в Конгреса представи Георги Мутафчиев. Тогава той бе най-младият участник в събитието, само на 19 години. Георги е от Банско, а проектът му за иновативен хранителен продукт (натурален пробиотик) – биосуроватка от козе мляко, се състезава в категориите Дигитален лидер в земеделието, Лидер в прилагането на екологични практики в стопанството и Лидер в производството на храни. За съжаление обаче не можа да се класира сред финалистите.

През 2021г. България продължава да има достоен представител на Европейския конгрес на младите фермери. С новия мандат на ЕП от 2019 г. - Асим Адемов успешно продължава да подкрепя инициативата за младите фермери, като отново е съорганизатор на събитието.