Наскоро Европейската комисия (ЕК) обяви, че обмисля законодателни промени, с които да отпадне отглеждането на животни в клетки. Това решение идва, след като гражданска петиция в подкрепа на по-хуманното отношение е събрала над 1 милион подписа.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Законодателство ще бъде предложено през 2023 г., като идеята е клетките да бъдат постепенно ликвидирани до 2027 г. Какво обаче мисли браншът по въпроса и по-конкретно този на птицевъдите, споделя Ивайло Гълъбов в ефира на Bloomberg TV.

Той е категоричен, че такава промяна ще доведе до сътресения в сектора. По думите му индустрията вече е минала през едно преструктуриране преди 10 години. Тогава конвенционалните клетки бяха заменени с уголемени и нова технология на отглеждане.

„В България около от 80% от птицефермите използват уголемените клетки, които се въведоха през 2011 г. Експлоатационният период на тези клетки обикновено е около 30 години“, коментира представителят на Съюза на птицевъдите.

Според него е нужно да се ограничи използването на тези клетки, след което да има гратисен период. Да се изчака тези системи да се амортизират и да се предвиди достатъчно време за преоборудване.

Той определя периода от 5 години, който е предвидила ЕК, като неосъществим. Убеден е също, че подобна промяна би оскъпила продукцията, а производственият капацитет ще намалява.

„При такава ситуация ще се наложи внасяне на яйца от трети страни, където продължават да отглеждат птиците в конвенционални клетки. Това е един парадокс, който трябва да имаме предвид, когато налагаме ново законодателство“, категоричен е птицевъдът.