Около 70% от глобалното използване на прясна вода е за земеделско напояване. Това става ясно от доклад на Европейската комисия по отношение на рационалното използване и опазване на водите.

 

В лицето на изменението на климата, поливното земеделие е изправено пред нарастваща конкуренция в световен мащаб за достъп до надеждна инфраструктура, ниски разходи и високо качество на водата, се казва в доклада на ЕК.

 

В Англия например фермерите са отговорни за наблюдение и съпоставяне на информацията за ефективното използване на водата и от това зависи подновяването на техните разрешителни от Регулатора. Въпреки това, земеделските стопани и водни регулатори тълкуват понятието "ефективното използване на водата" по различен начин.

 

Повечето фермери свързват водната ефективност с цел оптимизиране на икономическата производителност на земеделските стопанства, а не в пестенето на вода за бъдеща екологична устойчивост. Фермерите и водните регулатори имат нуджа от проста законодателна рамка, която да отразява нуждите на фермерската общност, като същевременно се осигурява политическата рамка за пестене на вода и опазването на околната среда, се посочва в доклада.



Повече от 63% от анкетираните  земеделски стопани заявяват,че за тях  "напоителна ефективност" може да се дефинира като "прилагане на точното количество вода, в точното време, на точното място", с цел да не е над или под нормите , като същевременно се сведат до минимум загубите, като оттичане или изтичане на водата.

 

Европа залага в бъдещата си обща селскостопанска политика на нови по-сериозни механизми за опазване на водните ресурси, като се очаква в периода 2014-2020 да се насърчават фермерите, които влагат в тяхното земеделско производство ефективно устойчиво управление и опазване на водните ресурси.
 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!