Фермерите в цяла Европа се готвят за една от най-лошите реколти в историята на това поколение, а реколтата при някои зеленчукови култури ще бъде с 50% по-слаба, пише propozitsiya.com.

Как изглежда сушата в Европа от Космоса?


Тъй като адската жега на Стария континент продължава да се разпространява, синоптиците предупреждават, че рекордната температура в Европа през следващите няколко дни може да бъде подобрена. Сушата, особено в северните и централните региони на континента, доведе до разрушителни последствия за земеделските посеви.

В Германия в момента щетите се оценяват за над 1 млрд. евро. Данни, постъпили от няколко федерални района, свидетелстват, че загубите за германските фермери вече надхвърлят тази цифра.

В момента над 134 хил. полски ферми са заявили щети от сушата. Загубите се оценяват на 323,6 млн. долара, сочат данни на Полската агенция по земеделие (PAP).

Местните власти призовават редовно да се предават протоколи, за да може на тяхна база да бъдат изяснени мащабите на критичната ситуация и да се задействат помощите за фермерите. Тази година горещото време унищожи около 2,2 млн. ха земя.

Полският кабинет неотдавна реши да задели над 200 млн. долара, за да обезщети фермерите, пострадали от сухото време и при наводнения.

Брюксел вече реагира на молбите на страните членки на ЕС да бъде отслабено регулирането и да бъдат ускорени плащанията към най-пострадалите от жегата земеделски производители. Фермерите може да получат до 70% преки субсидии и 85% помощ за развитие на селските райони още в средата на октомври, а не през декември тази година, както бе по план.