Първото по рода си у нас състезание за решаване на проблеми в аграрния сектор с помощта на компютърните технологии - Агро Хакатон, ще се проведе утре и в събота в NIK Academy в шуменското село Изгрев.

Топ експерти в технологиите подават ръка на земеделието

За организацията на необикновения конкурс, за идеите, менторите, журито и наградите Агри.БГ разговаря със Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Ето какво разказа тя.

Хакатонът е състезание, в което отделните екипи се съревновават в желанието си да разработят като концепция, като идея и да предложат софтуер, разработка, която е подходяща след това да бъде внедрена в българския агрохранителен сектор

На отборите предварително сме раздали четири теми, по които да работят. Всъщност това ще бъде 28 часа програмиране.

Дори спането е под въпрос, защото идеята е тук тези „хакери“ - това е Агро Хакатон, да програмират, да работят, да преспиват да речем, в спални чували през нощта за кратко и да продължат своята работа на следващия ден. 

Започваме на 13 септември и продължаваме до 14 септември следобяд.

Идеята е те да работят по четири направления: „Технологии в пчеларството“, „Интернет на нещата“, „Изкуствен интелект“ и „Обработка на данните“. В тези четири категории ние очакваме да имаме екипи с предложения. 

Дори може в самия ден на Хакатона да се сформира екипът. Затова и земеделски стопани, и IT специалисти са добре дошли дори на самия ден, дори и да не са се регистрирали предварително, да заповядат на Хакатона и да изпробват своите сили с останалите екипи.

Най-добрите идеи ще бъдат оценявани от жури. 

Един от участниците в журито е добре познатият на всички в България с много добро име Светлин Наков, който е основател на СофтУни – Софтуерния университет, и той самият е вдъхновител на всички, които искат да се занимават с професията Софтуерен инженер. И съм изключително доволна, че сме привлекли неговото внимание точно за нашия сектор. 

Има и други участници в журито. И аз ще бъда сред тях. Много интересни ментори сме подбрали, защото екипите няма да бъдат оставени сами. На тях ще им бъдат предоставени – ако желаят, и данни, с които да работят. Също така те ще имат възможност да бъдат ръководени от ментори.

На тях през цялото време те могат да задават въпроси. Менторите ще бъдат също и хората с проблемите. Тоест те ще трябва да казват на екипите какъв е проблемът, който биха могли да разрешат отделните екипи и да дадат предложения за решение.

Поканили сме наистина топ специалисти и топ експерти, за което съм изключително горда.

Защото никога в България това не се е случвало в нашия сектор. Тук става въпрос именно за Жига Древ. Той ще бъде менторът за предизвикателството, свързано с интернет на нещата.

Също така Васил Такев, който има 20-годишен опит в автоматизацията и роботизацията на индустриални процеси и понастоящем работи в АББ България.

Участва също Боби Бахов. Той ще ни бъде ментор в предизвикателството, свързано с изкуствения интелект. Той е българин, базиран в Холандия. Правил е доста Хакатони. 

И на европейско ниво всъщност изкуственият интелект като технология доста се работи. А какво означава за България в земеделието – според мене ще бъде доста интересно това предизвикателство. И аз тук очаквам лично доста добри резултати.

Поканили сме и ще участва като ментор и доц. Божин Божинов от Аграрния университет, който ще хвърли поглед върху земеделската част от нещата. Той самият също е разработил такива приложения, свързани с прецизно земеделие, с използването на дронове.

Така че: много интересни ментори, с много интересно жури, стабилни, сериозни. Единственото, което сега се иска, е нашите екипи да се потрудят и наистина да доведат до добри резултати.

Освен паричната награда, която не е малка за мащабите на България за първото по рода си събитие от този род, има възможност тези идеи, които бъдат разработени и са добри, да участват следващата година в отворените приеми на SmartAgriHubs - да получат финансиране в този конкурс, който ще бъде следващата година.

Всъщност това не е конкурс. На български се казва прием на проекти. В случая говорим за проекти на тази европейска инициатива SmartAgriHubs, която ще бъде обявена и също ще бъде представена по време на Хакатона

За какво още ще може да се кандидатства – ще бъде обявено. Така че всички, които участват, но и не само, са добре дошли, защото е необходимо да не правим просто събитие без резултат, а да може България да се позиционира като страна, в която има разработчици.

Не просто да взимаме готови решения, някъде другаде измислени в друга среда, за други фермери, при различни условия.   

Хакатонът е първа стъпка, но той отваря вратите за много други възможности както пред нашия IT бизнес, така и пред нашите земеделци. 

Всъщност Хакатонът се организира по инициатива на НИК и ще се проведе в NIK Academy в шуменското село Изгрев, община Венец. Фирмата е член на Цифровия иновационен хъб, AgroHub.BG, за което аз много им благодаря.

Помагат ни също в същината на Хакатона, защото имат много опит холандски колеги от FarmHack. Те също са част от SmartAgriHubs проекта в Холандия, заедно с университета във Вагенинген.

Получаваме също така изключително мощната подкрепа на Холандското посолство, които изцяло ни помагат – както на холандските партньори, така и нас, за да доведем до един добър и успешен Хакатон. Защото все пак за всички нас това е първо нещо, което досега не е правено.

Основния пакет от парите се дава от SmartAgriHubs. Това е постижение, което, бих казала, е уникално. До момента в България за точно такава дейност не са получавани европейски пари. Това е европейски проект за 20 млн. евро.

Така че България ето, получава за провеждането на Хакатона и за наградата. Първата награда и втората ще бъдат осигурени от тях. Другата част от парите са от друга българска банка, на която също сме благодарни за случването на Хакатона. 

Това е ролята на нашия Цифров иновационен хъб: да помогне на всички заинтересовани страни в нашия бранш. Не на конкретни групи само и единствено, а да си подават ръка различни хора, да си сътрудничат. Защо? За да може всъщност да се развиват нашите отрасли земеделие и хранително-вкусова промишленост – българските. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg