Европа очаква реколта от 130,7 милиона тона пшеница тази година. В голяма част от ЕС развитието на пшеницата е много добро. Въпреки дългата зима прогнозите са за богата реколта, съобщава агенция Ройтерс, цитирани от Agri.EU.

 

"Времето през последните няколко седмици е благоприятно за пшеницата в ЕС, за това оценките за реколтата са стабилни и пшеницата се развива добре, но Великобритания си остава проблемна ", посочи водещ немски търговец. Размерът на тазгодишната реколта от пшеница ще бъде конкурентен на пазарите от Близкия изток.

 

Добивите на (мека) пшеница ще достигнат 130,7 милиона тона през тази година, показват пък прогнозни оценки на консултантската агенция Coceral. Очакванията за реколтата от пшеница във Франция - най-големия производител на пшеница в Европа, са за по-големи добиви в сравнение с миналата година. Влажното и студено време през този месец обаче може да доведе до по-късно стартиране на жътвената кампания и увредени добиви. Търговците очакват размерът на добивите на пшеница във Франция да достигнат 36-37 млн. тона , в сравнение с 35,6 милиона през миналата година. Около средата на юли се очаква масов старт на жътвената кампания в Западна Европа.


Вторият по големина в ЕС производител на пшеница- Германия очаква реколта от 24.18 млн. тона през 2013 г., в сравнение с 22.33 милиона тона през 2012 г., посочва немския търговец Тьопфер.

 

Великобритания има рязък спад в производтвото на пшеница през това лято, въпреки лекото подобрение на климатичните условия през последните няколко седмици. "Като цяло, нещата се подобряват, но все още сме 10-14 дни назад с развитието на посевите. Все пак, юни е от добрите месеци, " посочи анализатора Шарлот Гарбът. Великобритания ще има най-ниските добиви на пшеница от десетилетите насам, поради мокрото време, което нанесе сериозни вреди на есенните култури.

 

Някои от най-малките производители на пшеница в Европейския съюз, най-вече страните от Черноморския регион, ще бъдат конкурентноспособни на повечето пазари за износ, посочи английски анализатор.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!