Селскостопанското производство в Европа продължава да бъде повлияно от последиците от войната в Украйна. Това ясно се вижда при по-високите цени на енергията, нарастващите разходи за суровини и инфлацията на храните в целия ЕС. Това сочи анализ на Европейската комисия (ЕК) относно селскостопанските пазари на ЕС.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.

Докладът се стреми да представи общ преглед по сектори, както и най-новите тенденции и по-нататъшни перспективи пред пазара.
В допълнение към геополитическата нестабилност, ЕС регистрира едно от най-горещите лета в историята, което засегна значително пролетниците - царевица, соя и слънчоглед. Метеорологичните условия също бяха трудни за фермерите, занимаващи се с животновъдство, както и за животните, които страдаха от топлинен стрес и имаха по-ниски дажби.

Изводите накратко 

Въпреки очевидните предизвикателства, наличността на храна не е застрашена в ЕС. Освен това износът на зърнени култури от ЕС се очаква да достигне 51 милиона тона, което е с 6,5% над миналия сезон и с 20,9% над средното за последните пет години. 
Според докладът обаче, тази геополитическа ситуация ще доведе до значителна несигурност по отношение на перспективите.
Подписаното през месец юли споразумение за възобновяване на износа на украинско зърно през Черно море, донесе известно облекчение на международните пазари с рязък спад на цените на пшеницата и маслодайните семена. Но докато цените на суровините спаднаха това лято, производствените разходи и потребителските цени остават исторически високи. Това се дължи на високите цени на логистичната верига за доставки, например за електроенергия, обработка, опаковане, транспорт, охлаждане и отопление. Повишените разходи за живот могат да намалят потребителското търсене на хранителни услуги (ресторанти или кетъринг) и да доведат до повече пазаруване на дребно.

Наличието на торове за предстоящия сезон е друга грижа за земеделския сектор. Тъй като производството на торове се нуждае от природен газ за производство на амоняк и други азотни продукти, те намаляват или спират производството, когато цените на газа са твърде високи. Намаленото производство и употреба на торове може да повлияе на производството на култури през 2023 г., както и да окаже въздействие върху секторите за преработка на напитки и месо, които използват странични продукти от процеса на производство на торове.

Полски култури

Общото производство на зърнени култури в ЕС към момента се прогнозира да достигне 270,9 милиона тона, което представлява 7,8% по-малко от миналата година. Най-рязкото намаление се отнася до царевицата с 55,5 милиона тона, което е спад от 23,7% на годишна база. Това се дължи главно на лятната суша. Производството на мека пшеница ще намалее само с 2,4% при прогнозирано производство от 127 милиона тона. Търговията със зърнени култури продължава да нараства, като износът на мека пшеница от ЕС се очаква да достигне 36 милиона тона, което е увеличение от 23% на годишна база.

Благодарение на по-високите очаквани добиви от протеинови култури, производството в ЕС се очаква да нарасне с 1,4% и да достигне 4,32 милиона. Що се отнася до маслодайните семена, площите с тези култури в ЕС достигнаха най-високата си стойност за всички времена през пазарната 2022/23 година от 12,2 милиона хектара, което е увеличение от 14,6% на годишна база. Двигатели за това развитие бяха рязко покачващите се цени на маслодайните култури и особено на растителните масла и временната дерогация за разрешаване на отглеждането на определени култури върху земя под угар. Това значително разширяване доведе до увеличение на реколтата от 7,5%, като по този начин се смекчи и въздействието на сушата върху добивите.

Мляко и млечни продукти

Горещото и сухо време от това лято не само причини топлинен стрес при говедата, но също така доведе до по-ниска наличност и качество на тревата. За да се справят с това, фермерите коригираха наличността на фураж, като или използваха свои фуражи - планирани за зимните месеци, или намалиха допълнително големината на стадото си. В резултат на това годишното събиране на мляко в ЕС се очаква да намалее с 0,5%. Началото на 2023 г. може да бъде предизвикателство за млекопроизводителите, които са изправени пред по-високи разходи за суровини и по-малко наличност на фураж в допълнение към потенциално по-ниското потребителско търсене поради инфлацията на храните.

Месни продукти

Животновъдните производители са сред най-засегнатите от рекордните разходи за енергия и ресурси. Въпреки високите цени на говеждото, свинското и птичето месо, тези трудни условия ограничават производството в тези три сектора. През 2022 г. производството на говеждо месо в ЕС ще намалее с 0,6%, производството на свинско месо в ЕС с 5%, а производството на птиче месо в ЕС с 0,9%. Високите цени също натоварват износа на ЕС на тези продукти, като се очаква спад с 1%, 17% и 2,2% през 2022 г. съответно за говеждо, свинско и птиче месо.


По-подробна информация за производството, потреблението и цените в тези и други сектори можете да намерите в пълния краткосрочен прогнозен доклад на ЕК за есента на 2022 г.