Европейската комисия ще преразгледа обема на помощта, отпусната на българските фермери. Това стана ясно по време на пресконференция след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

“Помагаме на европейските земеделци, които трябва да се справят с пазарните последици от износа на украинското зърно и предлагането му на европейския пазар” - това заяви от своя страна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По нейните думи най-засегнатите държави не трябва да страдат от отварянето на "зелени коридори" за износ на зърното от Украйна.

"На първо време сме осигурили над 56 милиона евро, но това е недостатъчно и приветствам предложението на Румъния сумата да се увеличи", отбеляза още Урсула фон дер Лайен.

Преди дни стана ясно, че ЕК ще предостави 56 милиона евро за подпомагане на фермерите в Полша, Румъния и България заради това, че са засегнати от увеличения износ на селскостопанска продукция от Украйна. Това съобщи европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски.

България и Полша ще получат съответно по 16,7 и 30 милиона евро поради факта, че комбинацията от местното им производство и вноса от Украйна надвишава средното за петте години преди руската военна операция. А за Румъния е решено да се отпуснат 10 милиона евро, тъй като се превърна в център за зърно, изнасяно от Украйна за Европа по "маршрутите на солидарността".