Русия отбеляза четвъртата годишнина от забраната за внос на някои западни продукти в отговор на санкциите, свързани с Украйна.
На този фон някои страни от ЕС за промяна на антируската политика в полза на търговията. 
 
 
На 7 август 2014 г. Русия наложи ембарго върху сделките с храни от страните, които предприеха санкции срещу Москва заради обединението й с Крим и предполагаемата намеса във военния конфликт в Украйна, припомни БГНЕС. Ембаргото е свързано със забрана за внос на месо, риба и морски дарове, зеленчуци, плодове и млечни продукти от страните от ЕС, САЩ и други.
 
Наскоро забраната беше удължена до края на 2019 г. Най-много загуби понесе селското стопанство на ЕС, като износът на селскостопански хранителни продукти за Русия намаля наполовина - от 11,8 млрд. евро през 2013 г. на 6 млрд. евро през 2017 г., показват данни на Европейската комисия (ЕК).
 
Загубите от антируските санкции, обаче, са несравнимо по-големи. Икономиката на ЕС губи от ембаргото средно по 3,2 млрд. долара на месец за първите три години или общо над 100 млрд. долара в сравнение с 55 млрд. долара, регистрирани като загуба за руската икономика, посочва Идрис Джазаири, специален докладчик на ООН за отрицателното въздействие на принудителните мерки.
 
 
Ограничаването на износа отбеляза такъв отрицателен ефект, тъй като Русия остава четвъртият най-голям вносител на селскостопански и хранителни продукти в ЕС след САЩ, Китай и Швейцария. Някои страни от ЕС търпят по-големи загуби поради по-голямата стойност на спрения износ на храни за Русия. Това са Полша, Норвегия, Германия, Франция и Италия.
 
„Влиянието на руските санкции върху Италия е опустошително. Италия е загубила милиарди евро във всички сектори, засегнати от санкциите, въведени от Москва. Последните изчисления ни казват, че Италия губи около 3 милиарда годишно и това се случва от 2014 г. насам“, написа „Спутник“. 
 
По думите на Джанматео Ферари, член на италианската партия Лига, исторически е доказано, че когато Западът налага санкции на Русия, Русия е укрепена, а Западът е отслабен.