Има предложение Комисията по земеделие към ЕП да организира посещение в България, за да се запознае на място със състоянието на земеделския сектор. Да обсъди как могат да се решат проблемите, включително и финансово. 

Българските животновъди в Брюксел: Субсидиите са "изядени" от инфлацията, искаме равнопоставеност

„Европа казва, че има много възможности, от които ние на национално ниво не сме се възползвали“, коментираха за Агри.БГ българските животновъди на посещение в Брюксел. Там те се срещнаха с Норберт Линс и Улрике Мюлер от Комисията по земеделие към ЕП.

ЕС дава право на всяка страна членка по време на война и пандемична криза по най-бързия начин да нотифицира и да разполага с европейски и национални пари по свое усмотрение. Друг е въпросът колко бързо действа самата държава и доколко защитава интереса на своите стопани. Ето какво споделиха по темата трима браншови представители на участвалите в срещите животновъдни организации.

Димитър Зоров, Национален съюз на говедовъдите в България

 

Искаме да помогнем на държавата да работим ръка за ръка за решаването на проблемите на стопаните. Именно така правят повечето страни членки. Например гърците са като един много добре смазан механизъм от държава, евродепутати и бранш. Това трябва да направим и ние в България, за да можем пълноценно да използваме съществуващите механизми и средства, а не да се противопоставяме – браншът на държавата и обратно, а евродепутатите все едно са от друга планета. 

Имаме и един друг огромен дефект. Не сме член на Copa-Cogeca, а трябва. Тази огромна организация на фермерите в Европа е един от лостовете за решаването на техните проблеми, а не да чакат само от държавата и чиновниците като нас.

Планираме, като се върнем в България, да обменим мисли с министъра, за да работим в един механизъм с различни части, но синхронизирани, а не да се противопоставяме. Трябва да положим общи усилия в една посока и да се поучим от това, което правят другите страни.

Дарина Шишкова, Обединени български животновъди

 

Обърнахме особено внимание на проблема с пашуването на едър рогат добитък в трите национални природни парка и на изпълнението на ангажиментите по направление „Пасторализъм“ от мярка 10 „Агроекология и климат“. Беше ни дадена възможност да дадем предложение как да се справим със ситуацията в момента и срока, който имаме за затваряне на заявленията. 

Предложението ще бъде добре обмислено и обсъдено с Министерствата на екологията и на земеделието, както и с директорите на националните паркове, така че проблемът окончателно да бъде решен. В Брюксел получихме ясна подкрепа, че стопаните, които изпълняват дейност по направление „Пасторализъм“, трябва да бъдат подпомагани както досега и в последната година на преход.

Надявам се, че ще постигнем консенсус, така че животните да останат да пашуват в националните паркове и през 2022 г., без да им се разбиват пасищните територии, тоест те следва да бъдат подпомагани за пасищата, които са получавали през предходните години – и като хектари, и като райони.

Даниел Божанков, Асоциация на промишленото птицевъдство

 

На масата за обсъждане поставихме и темата за промишленото птицевъдство и свиневъдство. В България индустриално животновъдство е силно казано, тъй като не може ферма с 10-20 хил. бройлера или кокошки за яйца, които продават първична животинска продукция, да бъдат причислявани като индустриални. В Европа повечето фирми са затворили цикъла и имат земи, така че могат да се водят индустриални и конкурентоспособни, но в България не е така. 

В същото време, тъй като се водим индустриално животновъдство, в момента не сме подпомагани по нито една Ковид мярка, тъй като от Министерството на земеделието казват, че не сме чувствителен сектор. А ние влизаме от криза в криза и това, което се случва на другите животновъди, се случва и на нас. Докато средствата при останалите въдства са недостатъчни, при нас въобще липсват. 

От Комисията по земеделие към ЕП ни отговориха, че други страни членки също са имали подобен казус. В Германия например са решили този проблем с дискусии с браншовите асоциации и секторите птицевъдство и свиневъдство са подпомогнати. Така е и в други страни, като Полша, Румъния, Франция. Ще изпратим нашите въпроси и предложения до Комисията по земеделие, за да могат да ги поставят на обсъждане. 

С предложението делегация от Брюксел да посети България нашата цел не е да пречим на нашето министерство, а да им помогнем, тъй като досега чувахме, че няма такава европейска нормативна рамка, по която да бъдат подпомогнати двата сектора. А от срещите тук разбрахме, че все пак има такива възможности, а тяхното прилагане зависи от националното ни правителство.