Еврокомисията все още не е измислила какви мерки да предложи в помощ на млекопроизводителите от България, но обеща да ги обяви след седмица и половина, съобщи БНР. Комисарят по земеделието Фил Хоган обаче категорично се обяви против директна намеса в ценообразуването на пазара и преки парични помощи за фермерите, както настояват редица правителства в ЕС. 
[news]
Хоган обеща целенасочени мерки за млечния сектор в Балтийските републики и останалите нови страни-членки като България. Той призна, че те са най-засегнати от санкциите на Русия и млякото там се продава по-евтино от производствената му цена. На въпрос на БНР ще има ли индивидуален подход към България, еврокомисарят отговори:
 
Българите нямат толкова голям износ на млечна продукция за Русия, но съседните държави, които пострадаха, прехвърлиха стоките си на българския пазар и оказаха косвен ефект върху местните производители. Цената наистина много намаля в България и в другите нови членки, затова ще видим какво можем да направим в краткосрочен план като целенасочени помощи. Самият аз още е съм достигнал до заключението какви точно да са те, но ще го направя до 7-и септември.
 
Тогава извънредно се събират 28-те земеделски министри. По данни на нашето правителство 82 милиона евро са загубите за България от руското ембарго за 1 година, 44 от които в млечния сектор.
 
Млечните квоти безвъзвратно си отидоха, каза още Хоган и предупреди, че Брюксел е против държавни помощи за фермерите в целия ЕС, които вече получават годишно от данъкоплатеца 56 милиарда евро като субсидии: 
 
Не бих правил нови предложения, които насърчават държавна намеса, вместо да карат производителите да търсят нови пазари.
 
Свръхпроизводството на световния пазар, слабото търсене в Китай и гръцката финансова криза, а не само руското ембарго, са причина за ниската изкупна цена на млякото, според Фил Хоган. Той призова за реформи в системата на доставки и договорите с веригите за продажба на дребно.
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!