Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви в четвъртък, че би подкрепил ограничения върху търговията с Украйна, ако Полша предложи подобен ход, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

След срещата при президента: Зърнопроизводителите излизат трети ден на протест

Черноморските пристанища на Украйна, един от най-големите износители на зърно в света, бяха блокирани след руската инвазия и страната бе принудена да търси алтернативни маршрути през Полша и Румъния.

Заради логистичните затруднения големи количества украинско зърно, което е по-евтино от произведеното в ЕС, се оказаха в страните от Централна Европа, нанасяйки удар на цените и продажбите на местните фермери. 

"Ако полското правителство поиска ограничения в търговията с Украйна, очевидно ще подкрепя това предложение", каза Войчеховски в Брюксел на фона на протестите на селскостопански производители в няколко европейски страни, включително България.

Той говори, след като Европейската комисия обяви, че е одобрила пакет от 56 млн. евро в помощ на фермери от Румъния, Полша и България. Родните производители ще получат 16,75 млн. евро. 

"Вече подготвяме следващия пакет помощ и той ще бъде за по-голяма сума", каза Войчеховски.

В сряда премиерът Матеуш Моравецки заяви, че Полша иска Европейският съюз да използва всички инструменти, с които разполага, за да ограничи количеството украинско зърно, което навлиза на пазара на блока.

"Изискваме използването на всички регулаторни инструменти - квоти, мита, които ще ограничат или блокират вноса на украинско зърно в Полша", каза Матеуш Моравецки на пресконференция. Добави, че се е договорил с лидерите на няколко държави, граничещи с Украйна, да пишат до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да поискат да действа.

Войчеховски посочи, че страните, засегнати от украинския внос на зърно, ще трябва да постигнат единна позиция, която той ще подкрепи.